Wat is een podcast?

16 jun Wat is een podcast?

Wat is een podcast? Ben jij ook benieuwd naar wat een podcast nu precies is? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Definitie podcast

Wikipedia omschrijft een podcast als: “Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).”

Wat wordt er precies bedoeld met een audiouitzending of webfeeds?

Laten we de bovenstaande definities eens ontleden. 

wat is een podcast

Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds.”

Een podcast is dus een audiouitzending. Een audiouitzending is een ander woord voor ‘geluidsbestand’. Een podcast is een geluidsbestand.

Toch is niet ieder geluidsbestand een podcast. Het verschil tussen een podcast en een geluidsbestand is dat een podcast niet zomaar wat geluid is; een podcast is een programma.

Een programma bestaand uit geluid dus, maar of dit heel veel duidelijkheid schept?

Het is best lastig om podcasts in het algemeen te beschrijven. Dit komt doordat podcasts bestaan in alle vormen en maten.

Je hebt podcasts die erg veel lijken op een radioprogramma (vaak van DJ’s), podcasts met interviews over allerlei onderwerpen, podcasts met cabaret shows, podcasts net als nieuwsprogramma’s die dagelijks een nieuwe podcast voor je maken, podcasts over sport, games, tv, koken, politiek, onderwijs, gezondheid, etc. etc. etc.

“Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds.”

Een podcast lijkt veel op een radio-uitzending. Er wordt namelijk ook alleen met geluid gecommuniceerd en er wordt soms gepraat en soms is er muziek. Afhankelijk van je radiozender heb je verschillende soorten radioprogramma’s.

Zo lijkt podcasting best veel op radio, toch? Ja, het lijkt het er veel op maar er is één heel cruciaal verschil. Podcast is on-demand. Je kunt zelf, op ieder moment (zolang je internet hebt, of de aflevering al gedownload hebt) een podcastaflevering beluisteren.

Als je de radio aanzet moet je maar hopen dat er net een leuke DJ aan het draaien is. Als je een podcast op zet kun je er zelf voor zorgen dat je naar iets leuks luistert!

“Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds.

Dit deel van de definitie van podcasts is voor veel mensen niet zo interessant. Waar dit deel in principe op neer komt is dat je een podcast downloadt vanaf het internet via een RSS-feed. Wil je hier wat meer over lezen, lees dan ons artikel Rss feed en podcasting.

Wat is een podcast

Zoals je hebt kunnen lezen is een podcast dus een soort radioprogramma dat je altijd en overal kunt beluisteren. Dit doe je door de podcast aflevering te downloaden of streamen.

Podcasting wordt gezien als het nieuwe radio luisteren. Doordat je zelf precies kunt kiezen waar je naar luistert, is een podcast vaak veel leuker/interessanter/leerzamer dan het luisteren naar radio (waar ook nog eens veel reclame voorbij komt!).

Wil je ook een podcast gaan luisteren? Open iTunes of een app op je telefoon waarmee je een podcast kan luisteren. Ben je opzoek naar een app om podcasts mee te luisteren op je telefoon? Lees dan ons artikel over de beste iOS podcast apps en de beste Android podcasts apps.

Hopelijk hebben we je hiermee geholpen met het beantwoorden van de vraag: Wat is een podcast?