RSS feed en podcasting

08 dec RSS feed en podcasting

Rss feed en podcasting gaan hand in hand. De RSS feed is een essentiëel onderdeel van je podcast dat ervoor zorgt dat iedere keer wanneer jij een nieuwe aflevering upload, het ook daadwerkelijk mogelijk wordt voor mensen om je podcast te downloaden en te beluisteren. Speciaal voor mensen die geen idee hebben wat een RSS is en hoe je een dat gebruikt voor je podcast hebben wij dit artikel geschreven.

RSS, Really Simple Syndication

RSS feed en podcastingRSS wordt wel eens verward als een social media platform. Dat komt doordat het RSS logo vaak te vinden valt tussen allerlei social media icoontjes. Toch is het zeker geen social media. Sterker nog RSS opzichzelf is niet eens echt iets. RSS is namelijk een techniek die gebruikt kan worden voor verschillende doeleinden.

RSS betekend Really Simple Syndication wat vertaald kan worden met eenvoudige gelijktijdige publicatie. Om uit te leggen wat hier precies mee wordt bedoelt, is het handig om een voorbeeld te geven over hoe de techniek vaak wordt gebruikt.

Nieuwswebsites, forums en blogs gebruiken RSS om ervoor te zorgen dat hun lezers up to date zijn van nieuwe ontwikkelingen op de website. Om bericht te krijgen van deze nieuwe ontwikkelingen hebben gebruikers een RSS reader nodig die constant checkt of een website nieuwe artikelen online zet. De RSS reader kijkt hiervoor niet naar de website zelf, maar naar een speciale RSS feed die de website genereert. Deze feed wordt (vaak automatisch) geüpdate wanneer er een nieuw artikel online komt te staan. Zodra een nieuw artikel online verschijnt, komt er in de RSS reader van de gebruiker een link naar het nieuwe artikel.

Zo hoef je als gebruiker niet iedere website die je volgt te openen om te kijken of er een nieuw bericht online staat, je kunt immers op één plek de nieuwste berichten vinden.

Een RSS-feed kan je veel tijd besparen, zeker als je iedere dag op veel verschillende pagina’s kijkt. Niet alle websites bieden de optie aan om gelezen te worden via een RSS-reader. Website doen dit omdat ze hierdoor advertentiekosten mislopen, mensen hoeven namelijk minder vaak op hun website te kijken voor nieuwe berichten. De enigste reden voor gebruikers om naar de website te gaan is namelijk om daadwerkelijk de berichten te lezen (en zelfs dat hoeft niet altijd, er zijn RSS-readers die je de optie geven om het hele bericht te lezen zonder de reader te verlaten).

RSS feed en podcasting

Een RSS feed wordt ook gebruikt voor podcasting. Het principe blijft het zelfde, een RSS reader checkt of een website iets nieuws heeft geüpload en laat dit weten aan de gebruiker. Er is echter een groot verschil tussen hoe een RSS feed in een podcast wordt gebruikt ten opzichte van bovenstaande uitleg. Normaal gesproken is de gebruiker van een RSS feed iemand die een website leest omdat hij of zij dit interessant/leuk vindt, in het geval van podcasting is de ‘lezer’ iTunes (of een ander platform waarop je je podcast beschikbaar stelt).

iTunes PodcastsWanneer je je podcast aanmeld om in iTunes te komen, moet je iTunes voorzien van jouw RSS feed link. Wat hierna gebeurt in iTunes is vergelijkbaar met een RSS reader. Zodra jij een nieuwe podcastaflevering toevoegt, krijgt iTunes melding dat jij een nieuwe aflevering hebt toegevoegd en voegt iTunes je podcast toe aan de iTunes store. Door het updaten van jouw feed, komt een nieuwe podcast aflevering dus in iTunes terecht.

Alhoewel RSS feed en podcasting dus veel met elkaar te maken hebben zijn er maar weinig mensen die RSS feed en podcasting allebei leuk vinden. Gelukkig zijn er geautomatiseerde plug-ins die je hierbij helpen zoals de BluBerry PowerPress plug-in voor WordPress. Hierdoor heb je geen omkijken naar het maken van je RSS-feed en kun je toch gemakkelijk je podcast in iTunes krijgen!