Een Podcastaflevering opnemen

15 dec Een Podcastaflevering opnemen

Het belangrijkste onderdeel van je podcast zijn natuurlijk je afleveringen. In dit artikel leggen we je uit hoe jij ervoor kunt zorgen dat je een goede podcastaflevering opneemt. Eerst gaan we even kort kijken welke hardware en software je nodig hebt. Hierna geven we je nog tips voor tijdens het opnemen. Tijd om te beginnen!

Hardware

Beginnende podcasters kiezen er vaak voor om op te nemen met hun smartphone. Het grote voordeel hiervan is dat een investering niet nodig is, de meeste mensen hebben toch al een smartphone en deze gebruiken voor opnames is daarom erg gemakkelijk. Opname hardwareAndere mensen die hun podcastafleveringen niet face-to-face opnemen, gebruiken bijvoorbeeld hun laptop (met ingebouwde microfoon).

Het nadeel van het gebruik van de standaard microfoon in je smartphone of laptop als opnameapparatuur is dat de kwaliteit van je opnames laag kunnen zijn. Gelukkig kun je vrij goedkoop een microfoon kopen die je kunt aansluiten op je smartphone. Heb je bijvoorbeeld een iPhone? Je hebt dan al voor €59,- een goede microfoon die je super makkelijk kunt gebruiken. De kwaliteit van je opnames zal merkbaar verbeteren!

Software

Voor het opnemen van een podcast heb je niet alleen hardware nodig, software is nodig om de geluidsgolven die je maakt te verwerken en op te slaan. Gebruik je een smartphone voor je opnames, dan hoef je vaak niet eens een aparte app te downloaden. Veel telefoons hebben standaard een dictafoon applicatie geïnstalleerd die je kunt gebruiken om je gesprekken op te nemen.Heb je geen app geïnstalleerd? Zoek dan in je appmarket voor dictafoon of voice recorder. Daar vind je verschillende goede (en gratis!) apps die je kunt installeren.

Neem je je podcastafleveringen op via je laptop of desktopcomputer? Wanneer je een presentatie geeft (en dus geen interview geeft) dan kun je gebruik maken van audacity voor het opnemen van je presentatie. Voer je een Skype gesprek dat je wilt opnemen? Download dan CallRecoder wanneer je een Mac hebt of MP3 Skype Recorder voor Windows. Met deze programma’s kun je heel eenvoudig een Skype gesprek opnemen.

Tips voor het opnemen

Nu je weet welke hardware en software je nodig hebt, is het tijd voor wat tips die je opnames erg gemakkelijk kunnen verbeteren.

  • PlopkapNeem binnen op: Niets is zo irritant als een opname buiten met veel achtergrond geluiden waarbij je de sprekers beide erg slecht kunt verstaan. Ook al lijkt het heel rustig te zijn wanneer je buiten staat om te opnemen, zul je later op de opnames horen dat je toch veel achtergrondgeluiden hebt. Dit kun je voorkomen door binnen op te nemen of door een microfoon met (ingebouwde) plopkap te gebruiken of een dure microfoon met noise-cancelling.
  • Elimineer ruis: Ook binnen kun je last hebben van ruis. Vooral apparaten en openstaande ramen kunnen voor veel ruis zorgen. Een koelkast, wasmachine of airconditioner kan een opname goed verpesten. Ook een tikkende klok wil je niet aanwezig hebben bij je opnames. Ten slotte zorg er voor dat iedereen op locatie weet dat jij een podcast opneemt zodat niet zomaar iemand binnen komt stormen.
  • Start en stop: Een puntje dat zeker beginnende podcasters nog wel eens vergeten is dat je een duidelijk start en stoppunt moet hebben. Begin je met je opname terwijl je eigenlijk al aan het praten bent en introduceer je de gast niet, dan zul je daar later tijdens het bewerken van je podcast last van ondervinden. Ook een eindpunt is belangrijk; een einde moet duidelijk zijn en niet ongemakkelijk. ‘En uhh ja, ik denk dat dat het wel een beetje was, of nie?’ is niet hoe je een podcast wil eindigen.
  • Voorbereiding is key: Zorg altijd voor een goede voorbereiding. Test bijvoorbeeld je apparatuur voordat je begint zodat je er niet thuis pas achter komt dat je eigenlijk helemaal geen geluid hebt opgenomen. Ook is het goed om altijd een pen en papier bij de hand te hebben. Gaat er bijvoorbeeld iets fout tijdens de aflevering met de opname? Noteer dan direct op welk tijdstip binnen de opname dit gebeurt. Wanneer je weer verder kunt met je opname is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je weer op een duidelijk punt begint zodat je dit later makkelijk kunt editten. Noteer ook het tijdstip waarop je weer begint, dat is alleen maar makkelijker voor later.

Heb je professionele hulp nodig? Neem contact met ons op!