De beste iOS Podcast Apps

22 feb De beste iOS Podcast Apps

Overal kun je tijd vinden om te luisteren naar een podcast. In de auto, op de fiets, terwijl je aan het sporten bent, in bed, tijdens je ontbijt, tijdens het schilderen of terwijl je de hond aan het uitlaten bent. Natuurlijk moet je wel een apparaat tot je beschikking hebben dat een podcast voor je af kan spelen. Vroeger betekende dit dat je een iPod nodig hebt, maar tegenwoordig kun je op bijna ieder ‘smart’-device podcasts luisteren. Vandaag presenteren wij een lijstje met de beste iOS podcast apps; apps die je dus op je iPhone, iPad of iPod kunt gebruiken om te luisteren naar podcasts.

Apple Podcast

iOS podcast appsDe podcast app waarmee je misschien al wel bekend bent is de Apple Podcast app. Misschien dat je de app wel eens op je telefoon hebt zien staan, maar heb je hem nog nooit aangeklikt of misschien gebruik je app wel eens! Hiermee zijn we ook meteen aan het grootste pluspunt gekomen van de app gekomen: de app staat standaard op je telefoon. Je kunt de app niet verwijderen en ‘waarom zou je niet die standaard app gebruiken als ie toch al geïnstalleerd staat?’ zou je je af kunnen vragen. En daar heb je ook best wel gelijk in. De Apple Podcast app is gewoon een goede podcast app. Er is niks mis mee. Daarentegen, het doet ook niks bijzonders. Wil je geen nieuwe app installeren, dan is deze app prima, maar lees deze lijst nog zeker even door want als je deze app gewend bent, weet je echt niet wat je mist!

Overcast

Overcast appOvercast is niet zomaar een podcast app en dat merk je eigenlijk meteen wanneer je door de opties bladert. Zo biedt Overcast de optie Smart Speed aan. Met smart Speed verwijderd Overcast de stiltes in de podcast afleveringen die je beluisterd. Is er even niemand aan het praten? Overcast filtert het er uit waardoor jij sneller een podcast aflevering kunt beluisteren. Verder kun je in Overcast je podcast gemakkelijk wat sneller laten afspelen. Dit scheelt je wederom tijd en gaat niet ten kosten van de kwaliteit van de podcast. Ook kan Overcast de volumeniveaus van de verschillende sprekers gelijk trekken. Hierdoor heb je geen last van je oren als je je oortjes erg hard moet zetten omdat je iemand anders niet kan horen (en vervolgens weer terug switch naar diegene die wel gewoon hard praat). Verder is het design van Overcast er strak en biedt de app makkelijke groepen podcasts aan waardoor je gemakkelijk nieuwe podcasts kunt ontdekken. Overcast heeft ook wel twee nadelen, je kunt podcasts niet streamen. Je moet dus afleveringen eerst compleet downloaden voordat je ze kunt luisteren. Ook zijn niet alle functies beschikbaar in de gratis versie. Voor €4,99 kun je alles unlocken en dat is het geld helemaal waard!

Pocket casts (Shiftyjelly)

Pocket casts appDe Pocket casts app is in sommige gevallen best wel hetzelfde als de overcast app. De app ziet er strak uit, je kunt je podcasts wat sneller afspelen (of langzamer) en de app is erg fijn in gebruik. Natuurlijk zijn er ook features die specifiek zijn voor Pocket Cast. Zo is de pocket cast app er erg snel bij wanneer een nieuwe podcastaflevering online staat doordat de servers van Pocket casts dit constant voor je in de gaten houden. Verder kun je een ‘sleep timer’ instellen waardoor je podcasts niet de hele nacht door blijven ratelen als jij allang ligt te pitten (dit kan trouwens ook bij overcast). Een unieke feature van Shiftyjelly is verder dat je via de app podcasts kunt streamen naar je chromecast en er is ook een app beschikbaar voor Android. Pocket casts houdt precies bij welke afleveringen je al hebt geluisterd en dus begin je niet per ongeluk op je computer aan een aflevering die je al op je smartphone beluisterd hebt. Super makkelijk! Een nadeel van de app is dat ie €3,99 kost en dat er geen proef versie is om de app eerst uit te proberen. Wij vinden dat de app het geld waard is maar we kunnen ons voorstellen dat sommige mensen liever een gratis app hebben en daarom is onze volgende app die we bespreken helemaal gratis!

Stitcher

StitcherappDe beste gratis podcast app tussen alle iOS podcast apps is volgens velen Stitcher. Alhoewel de app veel van de features van Overcast of Pocket casts niet heeft, is de app nog steeds erg fijn in gebruik. Het design is wederom erg strak. Verder kun je gemakkelijk podcasts browsen  en beveelt de app nieuwe podcasts aan op basis van welke podcasts je geluisterd hebt. Ook kun je met meer dan 50 type auto’s de app automatisch verbinden waardoor je erg makkelijk in de auto kunt luisteren naar je favoriete podcasts. Ten slotte, stitcher is niet alleen een podcast app, maar ook een nieuws app waarmee je erg gemakkelijk op de hoogte kunt blijven van het nieuws door middel van audiofragmenten.

Conclusie

Wil je een gratis app om podcasts mee te beluisteren, dan kun je natuurlijk kiezen voor de standaard podcast app. Toch raden wij je aan om eens wat verder te kijken wat er zijn talloze iOS podcast apps die veel meer te bieden hebben. Overcast en Pocket casts zijn onze favorieten die ver boven de rest uitsteken, maar daar betaal je ook wel voor. Al is vier of vijf euro natuurlijk geen geld in vergelijking met de duizenden uren aan podcastafleveringen die je er voor terug krijgt!