Podcast microfoons, de beste op een rijtje

03 jun Podcast microfoons, de beste op een rijtje

Podcasts bestaan (met uitzondering van video podcasts) alleen maar uit geluid en daarom speelt geluid een erg belangrijke rol bij podcasts. De kwaliteit van het geluid van je podcast is afhankelijk van verschillende zaken, maar de microfoon waarmee je de podcast opneemt heeft vaak de allergrootste invloed op de uiteindelijke kwaliteit van je podcastafleveringen. Microfoons zijn er in allerlei verschillende vormen, maten en prijzen. Om je te helpen bij het maken van een keuze voor jouw podcast microfoon hebben we hier de beste podcast microfoons op een rijtje gezet.

Je telefoon

Smartphone als microfoonWe beginnen bij de aller goedkoopste optie, je smartphone. Iedere smartphone (en zelfs veel telefoons van voor het smartphone-tijdperk) heeft de mogelijkheid om opnames te maken. Met de ingebouwde microfoon van je telefoon kun je beginnen met je eerste podcastaflevering.

Open de dictafoon app die standaard staat geïnstalleerd (of download een voice recorder) en voilà, je kunt aan de slag! Natuurlijk is de kwaliteit van je smartphone microfoon niet optimaal, maar twijfel je nog of je wel of niet aan het podcasten wil, dan kun je mooi je telefoon gebruiken. Zo kun je gratis(!) beginnen met podcasten!

Tip: heb je oortjes met een ingebouwde microfoon? Gebruik deze dan voor de opnames, vaak is de kwaliteit van die microfoon beter. Twijfel je welke microfoon het beste is? Test het uit door met beide een opname te maken en luister ze terug.

Audio Technica ATR2100 USB

Een van de beste podcast microfoons voor beginnende podcasters die bereidt zijn om een microfoon te kopen is de ATR2100 van Audio Technica. Audio Technica staat bekend als een topper op het gebied van geluidskwaliteit en dat geldt ook zeker voor deze microfoon.

Deze microfoon kun je zowel in je computer steken via USB als in je XLR connectoren (voor een wat professionelere setup). Hierdoor is deze microfoon ook geliefd als microfoon voor evenementen.

Is er dan ook een reden om deze microfoon niet te kopen? Natuurlijk, zo is de kwaliteit niet zo perfect als die van veel duurdere microfoons (maar de prijs/kwaliteitsverhouding is wel echt top!) en breekt de USB kabel aan de achterkant want sneller dan gemiddeld.

Rode Procaster Broadcast Dynamic Vocal Microphone

Podcast microfoonsDe ultieme podcast microfoon voor presentaties en andere podcasts waarin één persoon aan het woord is is de Procaster van Rode. Met deze podcast microfoon kun je perfecte opnames maken doordat de microfoon erg goed is in het filteren van ruis en omgevingsgeluid.

De Procaster van Rode heeft alleen een XLR en is dus niet aan te slutien op een PC zonder een externe geluidskaart of omzetstukje.

De Procaster is wat duurder dan de Audio Technica met een prijskaartje 159 euro, maar dit is het zeker waard wanneer jij kraakheldere opnames wilt.

Wil je een vergelijkbare microfoon maar wil je wel met meerdere mensen tegelijkertijd spreken in één microfoon? Dan raden wij je aan een kijkje te nemen bij de Rode Podcaster microfoon. Deze microfoon sluit je aan met een USB waardoor je geen extra apparatuur nodig hebt. Prijskaartje €189,-

Heil PR-40

De laatste microfoon de is de PR-40 van Heil. Met een prijskaartje van 439 euro is dit duidelijk de duurste microfoon in dit lijstje, maar je krijgt ook zeker wat terug hiervoor. Dit is dé microfoon voor podcasters! De kwaliteit is uitmuntend en mede hierdoor wordt de podcast aangeraden door echte top podcasters en podcast kenners. Dus wil je één van de beste podcast microfoons hebben, zoek dan niet verder en koop deze microfoon; je krijgt hier geen spijt van!

Podcast microfoons

Een microfoon kiezen is helemaal niet zo moeilijk, het belangrijkste dat je moet weten is het aansluitingstype van de microfoon (USB of XLR). Verder is het gewoon belangrijk dat je een microfoon koopt en begint met podcasten. Het maakt de eerste luisteraars echt niet zo veel uit wat de kwaliteit is van je podcast, als je content goed is dan komen de luisteraars wel. Wil je wat professioneler worden dan is het tijd om te gaan investeren in een betere microfoon.