Help, mijn podcast opnames lopen niet synchroon!

14 mrt Help, mijn podcast opnames lopen niet synchroon!

Na de opnames van je podcasts kruip je achter je laptop en ga je aan de slag met het bewerken van je afleveringen. Muziekje staat klaar, intro en outro zijn ingesproken. Tijd om je opnames in te voegen. ‘Oh nee, mn podcast opnames lopen niet synchroon, wat nu?’. De opnames van de eerste spreker lopen sneller/langzamer dan de opnames van de tweede spreker. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit probleem oplost!

Podcast opnames lopen niet synchroon

Podcast opnames die niet synchroon lopen zijn een van de meest irritante dingen die je kunt hebben wanneer je een podcast gaat bewerken. Wanneer het ene bestand (een klein beetje) sneller loopt dan het andere bestand, dan zul je merken dat de het erg lastig wordt om de afleveringen te bewerken. Doordat podcast afleveringen vaak meer dan 15 minuten duren, is een kleine afwijking in de snelheid van de opnames al goed te merken op het einde van opnames. Hieronder zie je een voorbeeldje hiervan. Links, in het begin van de aflevering, lopen de opnames nog synchroon. Je ziet dat de eerste spreker spreekt terwijl de tweede spreker stil is en vice versa. Rechts in de afbeelding zie je een stukje opnames van het einde van de aflevering. Hier zie je dat beide sprekers tegelijkertijd spreken. Tijdens de opnames spreken de sprekers natuurlijk niet tegelijk, maar toch lijkt het in de opnames nu wel het geval te zijn. Dit komt doordat de opnames niet even snel lopen. Hierdoor loopt één van de twee opnames iets voor op de andere opnames en krijg je dat mensen door elkaar gaan praten wanneer je beide opnames onder elkaar zet.

podcast opnames lopen niet synchroon

Maar waarom lopen die opnames niet synchroon?

Je zult je misschien afvragen, waarom lopen mijn podcast opnames niet synchroon. Een eenduidig antwoord is hier niet op te geven, meerdere problemen kunnen namelijk aan de oorzaak staan van dit probleem.

Het meest voorkomende probleem is dat je opname apparatuur verschilt van frequentie/bitrate. Wanneer de twee microfoons die je gebruikt voor je opnames verschillen van frequentie/bitrate, dan zullen je opnames ook niet synchroon lopen.

tijd verschuivenEen ander probleem (dat gelukkig heel makkelijk op te lossen is) is dat je opnames niet tegelijk gestart zijn. Hierdoor loopt de ene opname constant een stukje voor. Dit kun je oplossen door in audacity de ‘Tijd verschuiven’-knop te gebruiken. Sleep de opname die voor loopt een klein stukje naar achter totdat je opnames weer synchroon lopen.

De laatste oorzaak die we hier bespreken voor het niet synchroon lopen van je opnames komt voor wanneer je online je podcasts opneemt via bijvoorbeeld Skype (i.c.m. zencaster bijv.). Wanneer je internet verbinding niet 100% is, kan het voorkomen dat de opnames ergens ook even stoppen. Als slechts één van de twee opnames stopt, dan zal dit ervoor zorgen dat je opnames niet synchroon lopen.

Podcast opnames synchroniseren

Gelukkig is er een oplossing voor podcast opnames die niet synchroon lopen.Het kost wat werk, maar je hoeft geen nieuwe opnames te maken (en dus bespaart het je in de long-run wel tijd). Open selecterenaudacity en open de opnames die je wilt synchroniseren. Kijk welke van de twee opnames te langzaam loopt (het is makkelijker om de aflevering af te stemmen op de langzamere aflevering dan op de snellere aflevering). Pak de selectie tool en ga opzoek naar een stukje audio dat niet goed meer synchroon loopt. Knip vanuit de langzame aflevering een stukje lege audio ter grootte van de achterstand van de langzame aflevering. Om dit een beetje duidelijker te maken kun je kijken naar onderstaande afbeeldingen.

In de eerste afbeelding zie je een stukje opname dat niet synchroon loopt, de bovenste opname loopt te langzaam. podcast synchroniseren 1 In de tweede afbeelding zie je hoe we een stukje selecteren ter grootte van de vertraging op het bovenste fragment. Druk na het selecteren op de delete-key (del) om het geselecteerde stukje te verwijderen.podcast synchroniseren 2 Zoals je in de laatste afbeelding kunt zien loopt de aflevering nu weer synchroon (er is nog steeds in stukje overlap, maar in een gesprek spreken mensen ook best wel eens door elkaar jammer genoeg; hierdoor duurt het bewerkingsproces langer).

podcast synchroniseren 3

Wanneer je dit slechts één keer zou hoeven doen, zou dit niet zo veel werk zijn, maar helaas blijft het niet bij één keer. Doordat de opnames constant sneller/langzamer zijn zul je ook constant aanpassingen moeten maken. LET OP: begin altijd vooraan met het knippen van de afleveringen en werk uitsluitend naar het einde van de aflevering toe. Zodra je één keer een aanpassing maakt voor aanpassingen die je al gemaakt hebt, dan verpest je al die aanpassingen en dat is natuurlijk zonde!

Heb je nog vragen over hoe jij je podcast kan synchroniseren of heb je een andere vraag over podcasting? Neem contact met ons op.