Podcasts op Youtube: een onderschatte combinatie!

10 mrt Podcasts op Youtube: een onderschatte combinatie!

Als je aan podcasts denkt, denk je vaak niet meteen aan YouTube. YouTube is een platform voor video’s terwijl een podcast alleen audio is. Toch is YouTube een erg geschikt platform voor podcasts. Waarom Podcasts op YouTube zo’n goede combinatie zijn, lees je in dit artikel

Podcasts op YouTube

Een podcast op YouTube verschilt op één onderdeel fundamenteel met een standaard podcast: een podcast op YouTube is voorzien van een video. Een podcast kun je op twee manieren voorzien van een video. De meest interessante manier is door jezelf te filmen tijdens het opnemen van de podcast. Luisteraars kunnen met je mee kijken terwijl jij je podcast opneemt en daarmee geef je ze een reden om jouw podcast op YouTube te beluisteren. Je levert met je video echt toegevoegde waarde. Een andere manier om je podcast op Youtube te zetten is door een statische afbeelding als plaatje te gebruiken voor je video. Luisteraars zullen niet actief naar je statische afbeelding kijken, maar je stelt wel je podcast beschikbaar op YouTube. Je podcast voorzien van een afbeelding kun je al doen met Windows Movie maker of iMovie.

Podcast op YouTube editing

Pro tip: gebruik in plaats van één statische afbeelding een dia show van meerdere afbeeldingen waarin jij informatie geeft over je podcast of schrijf de tekst die je hoort volledig uit in je video. Zo maak je het voor je luisteraars gemakkelijker om het gesprek te volgen.

Meer bereik

De belangrijkste reden voor podcasters om op YouTube actief te zijn is het enorme bereik van YouTube. De videowebsite is een van de meest populaire websites ter wereld met meer dan 1 miljard bezoekers. Iedere dag worden er honderden miljoenen uren aan video’s bekeken op YouTube. Een beter podium voor video’s is er niet. En dit geldt eigenlijk ook voor podcasts. Via YouTube kunnen gebruikers gemakkelijk je kanaal volgen. Mensen die je kanaal volgen krijgen een melding wanneer je een nieuwe video uploadt. Soms krijgen ze zelfs een push melding op hun telefoon als ze met hun YouTube account zijn ingelogd op hun toestel.

Reclame

Natuurlijk is het erg fijn dat je op YouTube meer mensen kunt bereiken, maar misschien wel het mooiste van YouTube is dat je vrij gemakkelijk geld kunt verdienen door reclames voor je video te laten plaatsen. In tegenstelling tot iTunes biedt YouTube de mogelijkheid aan om reclames voor je podcast af te spelen. Wanneer je kanaal een begint populair begint te worden kun je hier al snel wat centen mee verdienen!

Podcasts op Youtube

Gratis host!

Wanneer je je podcast in iTunes wil krijgen, zul je je podcast ergens moeten hosten. Vaak kost je dit geld. Een video op YouTube uploaden is echter helemaal gratis. Voor je podcast op YouTube betaal je dus helemaal niks (en zoals je al hebt gelezen, je kunt er zelfs geld mee verdienen!). Je podcast kun je echter niet hosten op YouTube. Je kunt de videodienst dus niet als vervanger zien van je huidige podcast host. Voor meer informatie over hosts verwijs ik je graag door naar ons artikel over podcast hosting.

En iTunes dan?

Je podcasts op YouTube lijkt eigenlijk perfect. Een gratis dienst, met meer actieve gebruikers dan iTunes waarmee je je luisteraars meer content kunt aanbieden en waarvoor je ook nog betaald kunt krijgen. Toch moet je het belang van iTunes niet onderschatten. Een podcast hoort nu eenmaal op iTunes te staan. Mensen die opzoek zijn naar een podcast kijken vaak op iTunes en niet op YouTube. Wanneer je je podcast dus niet op iTunes zet, loop je een hoop potentiële luisteraars mis. Je kunt in je podcasts op iTunes natuurlijk wel vertellen dat je ook een YouTube kanaal hebt waarop mensen je podcast kunnen volgen. Niet iedereen zal overstappen, iTunes is voor podcasts net wat gebruiksvriendelijker en het streamen van een podcast kost veel minder data op iTunes dan op YouTube doordat hier natuurlijk ook beeld bij geladen moet worden. Je podcasts op YouTube is leuk als aanvulling op iTunes, niet als vervanging van iTunes.

Ga jij ook aan de slag met Podcasts op YouTube? Wij wensen je succes. Laat je ervaringen weten in de comments. Heb je nog vragen, neem contact op!