Podcast echo verwijderen – tips

07 mrt Podcast echo verwijderen – tips

Echo kan heel erg leuk zijn. Als je midden in de bergen staat en je schreeuwt een keer goed, dan hoor je jezelf een aantal keren terug. Echo kan echter ook erg lastig zijn, zeker in een podcast. Het volgen van een gesprek vol echo is soms zelfs zo vervelend, dat je liever de podcast uitzet dan dat je door blijft luisteren.Gelukkig kun je de echo in je opnames verminderen. Heb je twee losse sporen voor de twee verschillende sprekers in je podcast, dan kun je je podcast echo verwijderen. In dit artikel leg je precies uit hoe je dit doet.

Stap 1: identificeer de podcast echo

Het belangrijkste bij het verminderen van de echo in de podcast, is weten waar de echo precies vandaan komt. Vaak komt er echo in een podcast wanneer je twee verschillende microfoons gebruikt om één geluid op te nemen. Dit kan in een face-to-face situatie gebeuren, maar ook wanneer je podcast online opneemt. Open je bestanden in Audacity en kijk waar je geluidsgolven ziet waar je die normaal gesproken niet zou moeten zien. Dit duidt op echo.

Podcast echo identificeren

Zoals je in bovenstaande afbeelding kunt zien, zie je dat spreker 2 begint met praten en vervolgens spreker 1 aan het woord is. Toch zie je bij spreker 2 ook geluidsgolven. Als je het geluidsbestand van spreker 2 afzonderlijk afspeelt (door links op solo te klikken) hoor je ook echo.

Stap 2: podcast echo verwijderen

De echo in je podcast verwijderen doe je door de stukjes te selecteren waarin je de echo hoort zoals je kunt zien in de afbeelding hieronder.

podcast echo verminderen

Vervolgens klik je op Effecten > versterken… Hier kun je het v
olume van het stuk dat je hebt geselecteerd versterken, maar ook verminderen. Je podcast echo verwijderen door je door bij versterking (dB) -50.0 in te vullen en klik op ok. Het stuk ziet er nu ineens een heel stuk schoner uit. Als het goed is heb je nu helemaal geen geluid meer in het geluidsspoor dat je hebt geselecteerd. Wanneer je nu op play drukt hoor je dat je podcast echo verwijderd is!

podcast echo verwijderen

LET OP! Wanneer je op deze manier de echo in je podcast verwijderd. Verwijder je ook alle nuttige geluiden in dat spoor. Alle ‘hmm’-s ‘ja’-s en ‘uhhuh’-s van spreker 2 zijn namelijk ook verwijderd. Dit kun je voorkomen door kleinere stukjes te selecteren waardoor je iedere keer als spreker 2 iets zegt, het geluid niet te verwijderen. Dit kost wat meer tijd, maar houdt het interview wel levendig. Het verwijderen van deze betekenisloze stukjes geluid zorgen er wel voor dat het gesprek vaak leuker is om naar te luisteren.

Stap 3: podcast echo voorkomen

De podcast echo verwijderen is natuurlijk een oplossing voor een podcast zonder echo, maar dit is niet een gewenst doel. Wat je écht wil is dat je opnames hebt zonder echo. Wanneer je online je interviews opneemt is dit erg gemakkelijk. Zorg ervoor dat jullie allebei oortjes in hebben of een koptelefoon op hebben. Op deze manier komt er geen geluid uit de speakers van je computer weer in je microfoon. In een face-to-face situatie is het voorkomen van echo wel wat lastiger. Vaak komt echo voor doordat je met twee verschillende microfoons het gesprek bent aan het opnemen of doordat je in een kamer bent die van zichzelf echoot. Echo door de vorm van de kamer waarin je bent, kun je voorkomen door dekens aan de muur op te hangen. Deze dempen het geluid en zorgen ervoor dat je opnames weer helder worden. Echo door twee verschillende microfoons kun je oplossen door een geluidsschotje tussen beide microfoons te zetten waardoor je het geluid dat in de ene microfoon komt niet in de andere microfoon terecht komt. Een simpele oplossing is bijvoorbeeld om beide microfoons in een schoenendoos te plaatsen waardoor het geluid maar aan één kant van de microfoon kan binnen komen.

 

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kun je de echo in je opnames verwijderen en in het vervolg voorkomen! Mocht je nog vragen hebben, neem contact met ons op!