8 tips voor de beste podcast titel!

12 feb 8 tips voor de beste podcast titel!

Iedere podcastaflevering in iTunes heeft een andere podcast titel. De titel vertelt luisteraars (als het goed is!) wat ze kunnen verwachten van een aflevering en maakt mensen enthousiast om op de play-knop te drukken zodat ze kunnen genieten van een nieuwe podcastaflevering. Kortom, titels zijn erg belangrijk. Wil jij weten hoe je de beste podcast titel schrijft? Dan ben je hier aan het juiste adres, let’s go!

1. Gebruik keywords

Na het lezen van je titel moet je luisteraar een idee hebben waar jouw nieuwste podcasaflevering over gaat. Het gebruik van keywords in je titel is een goede manier om je luisteraars direct een beeld te geven van je podcast. Ga hierbij niet té specifiek in op het onderwerp, maar maak mensen enthousiast door woorden te gebruiken die je publiek kan begrijpen.

Bijvoorbeeld: “De beste Podcast Tips”  is een goede titel wanneer je mensen wilt aanspreken die opzoek zijn naar podcast tips.

2. Schrijf leuke titels

contentWanneer je té veel focust op het verwerken van zoveel mogelijk keywords in je titel, kan je podcast titel best wel saai worden. Een titel die perfect verteld wat een podcast precies inhoudt, werkt alleen bij een publiek dat al geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Spreek je graag ook nieuwe mensen aan met je podcast, dan is het zeker belangrijk om ook leuke, enthousiaste podcast titels te schrijven waardoor mensen zin krijgen om jouw podcast te gaan luisteren.

“Met deze fantastische informatie creëer ik waarde voor mijn volgers!” is een leuke en enthousiaste titel die mensen benieuwd maakt naar de inhoud van de podcast aflevering.

3. Schrijf nuttige titels

Een titel die super fancy is, maar die eigenlijk niks verteld is een titel die nutteloos is. Een leuke titel die keywords gebruikt hoeft nog steeds geen perfecte titel te zijn voor je podcast. Keywords verwerken in je titel betekend vaak al wel dat mensen een beeld krijgen van waar je podcastaflevering over gaat, maar het is belangrijk om ook echt duidelijk te maken wat het onderwerp is.

“Dol-fijn zo’n dolfijn” klinkt als een goede titel voor een podcast aflevering over dolfijnen, maar begrijpen mensen na het lezen nu echt waar de aflevering over zal gaan?

4. Vertel wat je vertelt

Je titels moeten de content van je podcastaflevering beschrijven en niks anders. Ga geen keywords gebruiken die goed bij je bedrijf passen terwijl deze totaal niks te maken hebben met de podcastaflevering. Een goede podcast titel gaat dus altijd over de inhoud van de aflevering.

De beste podcast titel verteld het belangrijkste punt van de aflevering waardoor je mensen nieuwsgierig maakt naar de rest van de aflevering.

5. Geen podcastnaam in je titel

Soms zie je op iTunes iemand die zo blij is met de naam van zijn podcastkanaal, dat hij in iedere podcastaflevering de naam van zijn podcast herhaalt.

Zonde! Hierdoor verbruik je belangrijke ruimte die je anders had kunnen besteden aan het enthousiast maken van je luisteraars.

Wanneer je toch graag iets herkenbaars in je titel wil verwerken, maak dan een afkorting van je naam.

6. Afleveringnummers op het einde

Heb je bij iedere aflevering staan welk nummer deze aflevering heeft? Vaak zet je dit aan het begin van de aflevering, maar dit betekend dat je cruciale ruimte verbruikt die je veel nuttiger kan gebruiken.

Zet de afleveringnummers van je podcastafleveringen op het einde van je podcast titels. Misschien niet zo overzichtelijk, wel zo effectief!

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de afleveringsnummers op het begin van je podcast titel te zetten, zeker wanneer je toch niet zo’n lange titel hebt.

Beste Podcast titel

7. Bedenk je titel achteraf

Een titel bedenk je niet voordat je een podcast aflevering gaat opnemen.

Pas wanneer jij al je content hebt gemaakt (op misschien de intro na, omdat je hier de titel in noemt) bedenk je hoe jij je podcastaflevering gaat noemen. Hierdoor weet je zeker dat je titel de hele lading in de aflevering dekt en ook dat de titel niet iets tegenspreekt wat je zegt in de aflevering.

8. Check je spelling

Een spelfout in de titel van je podcast kan gewoon niet.

Laat iemand met goede kennis van de Nederlandse taal even over je podcasttitel lezen zodat je zeker weet dat je geen spelfouten maakt. De spellingscontrole van Word is niet vlekkeloos!

De beste podcast titel tips

Hopelijk zijn bovenstaande tips nuttig voor je.

Pak deze lijst erbij wanneer je een podcast titel gaat schrijven. Binnen de kortste keren wordt het perfectioneren van jouw podcast titels tweede natuur en schrijf jij titels die je luisteraars bij hun lurven pakken.

Een goede titel kan wonderen doen voor je aantal luisteraars dat je hebt! Je mag dus best wat tijd steken in het schrijven van een beste podcast titel voor jouw aflevering.