De beste podcast hosting

12 okt De beste podcast hosting

De beste podcast hosting is voor iedereen verschillend. Voordat jouw podcast geluisterd kan worden moet deze online geplaatst worden. Wanneer een website jouw podcast online heeft staan, host deze website jouw podcast. Er zijn verschillende websites waarop jij je podcast kunt hosten, de een wat beter dan de ander. Ben jij één beginnende podcaster en heb je geen idee waar jij je podcast online moet zetten? Dan ben je op de juiste plek, in dit artikel zetten we namelijk vijf podcast hosts op een rijtje en bekijken we de voor en nadelen van iedere hosting service.

Het is belangrijk dat je vanaf het begin een goede host kiest, je podcast overzetten van de ene host op de andere is namelijk vaak een lastige klus. Zorg er dus voor dat je vanaf het begin een host kiest die goed bij jouw wensen past. Misschien dat dit betekend dat je vanaf het begin wat geld moet betalen voor de hosting service maar als je je podcast doorzet is dit een investering die zeker loont.

Podcast Hosting #1 : SoundCloud

De beste podcast hostingSoundCloud is een bekend platform voor DJ’s en andere muzikanten (en hun fanbase). Het platform wordt namelijk vooral gebruikt door artiesten die hun muziek uploaden zodat hun volgers het hierna kunnen luisteren. Via soundcloud.com kun je op zoek gaan naar nieuwe muziek, maar ook naar podcasts! SoundCloud wordt namelijk ook gebruikt voor het hosten van podcasts.

Voordelen:

  • Je kunt SoundCloud gratis uit proberen. Mocht je het dus uit willen testen of je wilt gaan podcasten, dan is SoundCloud een goed platform om mee te beginnen.
  • De audioplayer van SoundCloud ziet er strak uit en is super handig. Doordat SoundCloud al een tijdje bestaat en erg populair is, hebben ze veel tijd besteed aan het ontwikkelen van een mooie player. Deze player kun je gemakkelijk embedden op je website waardoor je op een simpele manier een mooie ‘voorkant’ voor je podcast creëert.
  • Je kunt je podcast makkelijk delen op Facebook, Twitter en andere social media door de ingebouwde share functie. Wanneer je op meer plekken je podcast deelt, is de kans op meer luisteraars en abonnees groter!
  • Op SoundCloud kunnen gebruikers reacties plaatsen op je Podcast. Deze reacties plaatsen mensen echt in je podcast (namelijk op een bepaald tijdstip in je podcast) waardoor jij precies kunt zien wanneer iemand een opmerking maakt. Maak je bijvoorbeeld een leuke opmerking op een bepaald moment, dan kunnen gebruikers op jouw opmerking reageren door op dat moment een comment te maken.
  • Je kunt vanuit SoundCloud je podcast naar iTunes sturen. Meer informatie daarover vind op de website van SoundCloud.

Nadelen:

  • De gratis versie van SoundCloud heeft beperkte opties. Zo kun je slechts 3 uur aan opnames uploaden, wat voor veel podcasts op ongeveer 4 aflevering neer komt. Verder krijg je slechts een paar statistieken te zien waardoor je minder goed je podcast kunt optimaliseren en advertenties runnen is ook lastiger hierdoor. De betaalde variant is al beschikbaar vanaf 5 euro per maand.
  • Je zult op SoundCloud zelf niet zo snel opvallen als podcast. Doordat SoundCloud zich vooral focust op muziek is het als podcast niet makkelijk om op te vallen. De meeste bezoekers van de website zijn op zoek naar nieuwe muziek en niet naar podcasts. Verwacht dus niet dat je veel luisteraars zult krijgen vanuit SoundCloud zelf; luisteraars zul je zelf op een andere manier moeten verzamelen.

Podcast Hosting #2 : Libsyn

Libsyn is een van de oudste podcast hosting services, maar dit betekent niet dat het platform out-dated is. Doordat de Libsyn website veel ervaring heeft met podcast hosting is het platform helemaal ingericht zodat het makkelijk te gebruiken is voor mensen die podcasten.

Voordelen:

  • De beste podcast hostingLibsyn is gewoon goed. Het doet wat het moet doen en doet alles ook goed. In 2011 was Libsyn de host voor meer dan 10.000 shows die in totaal 1,6 miljard keer gedownload werden.
  • Met Libsyn kun je gemakkelijk op meerdere platformen publiceren. Je kunt je podcast gemakkelijk op Facebook, Twitter, Blogger, WordPress, iTunes en smartphones publiceren via Libsyn.
  • Met Libsyn kun je je podcast op een unieke manier op de telefoon van je volgers krijgen met behulp van een eigen podcast app. Samen met Libsyn ontwikkel je je eigen app waarmee jij je podcast op de telefoons van je volgers kunt krijgen.
  • Met Libsyn Advanced (beschikbaar vanaf 20 dollar per maand) krijg je per show allerlei statistieken te zien waarmee jij kunt optimaliseren.

Nadelen:

  • Libsyn kost geld. Er is geen gratis versie van de service beschikbaar. Kosten variëren van 5 per maand tot 75 euro.
  • Je hebt een maandelijks uploadlimiet. Afhankelijk van welk abonnement je hebt, heb je een maandelijks uploadlimiet van een bepaalde grote. Dit betekend dat je per maand bijvoorbeeld 400 mb aan data hebt die je kunt uploaden op Libsyn. Voordeel hiervan is echter wel dat als je lang bij Libsyn blijft je geen extra kosten maakt omdat je veel ruimte in beslag neemt op de servers van libsyn. Stel je blijft een jaar actief op libsyn en upload per maand 400mb betaal je maandelijks 20 dollar en niet extra omdat je 12 x 400mb = 4800mb hebt geüpload. Nadeel is wel dat je niet één maand zomaar meer kunt uploaden dan je limiet (ook al heb je de maand ervoor minder dan je limiet geüpload).

Podcast Hosting #3 : Blubrry

Blubrry is een van de makkelijkst te gebruiken podcast hosting services. Het Amerikaanse bedrijf is een innovatief bedrijf met een duidelijke visie gericht op gebruiksvriendelijkheid. Gebruik je WordPress en zou je vanuit WordPress graag je podcast runnen? Dan is Blubrry zeker een goede kandidaat!

De beste podcast hosting

Voordelen:

  • Blubrry is geïntegreerd met WordPress. Als je een WordPress pagina hebt is Blubrry erg gemakkelijk te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld door simpel een bericht aan te maken je podcast uploaden naar iTunes.
  • Blubrry heeft mooie en duidelijke statistieken (en veel!). Deze statistieken zijn al beschikbaar bij het goedkoopste Blubrry account.
  • Je kunt ook video podcast uploaden op Blubrry. Let wel op, een video podcast neemt meer geheugen in dan een audio podcast, een abonnement met genoeg opslagruimte kan wel duur worden.
  • De support is vaak erg goed. Voor vragen over de service kun je dus gewoon bij het bedrijf zelf terecht.

Nadelen:

  • Net als bij Libsyn heb je een maandelijks uploadlimiet. Meestal levert dit geen probleem op omdat je toch maar één of twee podcasts (maximaal) uploadt per week waardoor je het limiet niet zult overschrijden.
  • Er is geen gratis versie beschikbaar van Blubrry, het goedkoopste abonnement is 12 dollar per maand.

Podcast Hosting #4 : Podbean

Podbean is een hosting bedrijf dat ook helemaal gefocust is op podcasts. Als je de website van podbean opent zie je dit ook meteen, je kunt namelijk meteen podcasts gaan browsen.

Voordelen:

  • Podbean kun je gratis uitproberen en dus kan het platform zeker interessant zijn voor mensen die twijfelen of ze daadwerkelijk willen gaan podcasten.
  • Vanaf 8 dollar per maand (bij een jaarlijks opzegbaar abonnement, of tien euro per maand bij een maandelijks opzegbaar abonnement) heb je geen opslag limiet. Heb je dus bijvoorbeeld dagelijks een podcast van een kwartier waardoor je best veel opslagruimte nodig hebt voor je podcast, dan is Podbean misschien wel dé uitkomst.
  • Je kunt je podcast makkelijk embedden op je website en je kunt ook gebruik maken van de iPhone en/of Android app van Podbean om je podcast op de telefoon van je gebruikers te krijgen.

Nadelen:

  • Podbean straalt nergens in uit. Alles wat ze doen, doen ze best oké maar niets is echt bijzonder. Zo is de interface van de website niet het beste en zijn ze af en toe maar een beetje vaag. Opzich is Podbean goed voor mensen die graag hun podcast op hun eigen website publiceren, wil je echter je podcast ook ergens anders plaatsten dan is Podbean niet altijd even handig.

Podcast Hosting #5 : Zelf hosten

Je kunt je Podcast ook zelf hosten, op je eigen website via je eigen server. Omdat dit een stuk technischer is ga ik hier niet diep op in, maar het is goed om te weten dat de mogelijkheid bestaat.

Voordelen:

  • De beste podcast hostingJe hebt alles onder controle: hoe je podcast wordt weergegeven, welke meta-kenmerken je mee geeft aan je podcast en meer.
  • Je hebt zekerheid dat je podcast hosting niet stopt. Dit is een veel genoemd argument voor het zelf hosten van je podcast. Er bestaat namelijk de angst dat veel podcast hosting bedrijven failliet gaan of stoppen waardoor jij in een klap je hele host kwijt bent. (Deze angst bestaat doordat er een aantal jaren geleden wat podcast hosting bedrijven failliet zijn gegaan, inmiddels zijn de meeste podcast hosts wel winstgevend waardoor deze angst niet echt gegrond meer is).

Nadeel:

  • Je moet weten hoe je een podcast zelf moet hosten. Libsyn, SoundCloud of een andere host zijn gebruiksvriendelijke services die makkelijk in gebruik zijn. Zelf een podcast hosten via je eigen server/website is een stuk lastiger en dus alleen weggelegd voor mensen met technische kennis.

Absoluut niet doen

Gebruik alsjeblieft niet Dropbox of Google Drive voor het ‘hosten’ van je website. Soms zie je online iemand die denkt dat Drive of Dropbox een slimme manier is om je podcast te hosten, maar dit is absoluut niet het geval. Deze services zijn bedoelt voor het delen van bestanden,  niet voor het hosten van een podcast. Je kunt via Dropbox of Drive inderdaad je podcast bestand naar andere mensen sturen, maar dat is dan ook het enige positieve aan deze optie. Nu denk je misschien ‘ik wil eigenlijk ook alleen maar mijn podcast bestand versturen naar andere mensen’, maar ik kan je vertelen dat je meer wilt dan dat. Via Dropbox of Drive kun je namelijk niet gemakkelijk nieuwe luisteraars erbij krijgen (dit moet je met de hand doen) en je krijgt totaal geen inzicht in of je podcast wordt geluisterd. Verder zal niemand een podcast willen ontvangen via Dropbox of Drive, het is gewoon niet ideaal.

Overige hosts:

Bovenstaande opties zijn niet alle opties waaruit je kunt kiezen wanneer je opzoek bent naar een podcast host. Zo kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van Archive.org, Amazon, Podomatic of Squarespace. Deze opties zijn echter niet speciaal uitgelicht omdat dit volgens ons niet de beste opties zijn. Mocht je specifieke wensen hebben die niet worden voldaan door SoundCloud, Libsyn, Blubrry of Podbean? Dan is het misschien slim om toch een kijkje te nemen bij deze hosts.

Conclusie

Tijd om de balans op te maken, welke host service is het beste? Hierop is geen definitief antwoord aangezien iedereen andere wensen heeft. Studio Maestro maakt zelf gebruik van Libsyn en SoundCloud en beide opties kunnen wij jou ook zeker aanraden. Libsyn is eigenlijk gewoon alles wat je nodig hebt, SoundCloud is handig voor de mooie audioplayer die je kunt embedden op je website. Werk je met WordPress en zou je het liefst ook alles rondom je podcast in je WordPress omgeving regelen? Kies dan voor Blubrry (wellicht in combinatie met Libsyn).