Podcastingsoftware, van opname tot iTunes

08 jan Podcastingsoftware, van opname tot iTunes

Een podcast maken is niet lastig, maar je moet maar net even weten welke podcastingsoftware je nodig hebt om je podcast te realiseren. Om je hierbij te helpen hebben we dit artikel geschreven waarin we uitleggen welke software wij zelf gebruiken voor het maken van een podcastaflevering. We beginnen met podcastingsoftware voor het opnemen van je podcast, vervolgens kijken we naar bewerkingssoftware en we sluiten af met uploadsoftware.

Opname software

Het daadwerkelijke maken van je podcast begint bij het opnemen van je podcast. Nadat je natuurlijk eerst je opnames goed hebt geplant is het tijd om je podcast op te gaan nemen. In ons artikel over het opnemen van een podcastaflevering hebben we al besproken wat voor software je hiervoor nodig hebt. We zullen hier een korte samenvatting van geven.

Microfoon - podcastingsoftware

Heb je een face-to-face gesprek met iemand of presenteer je je eigen podcast (zonder interview)? Dan kun je de dictafoon applicatie van je telefoon gebruiken. Heb je een online gesprek met diegene die je interviewt? Dan zul je Skype nodig hebben voor het voeren van een gesprek. Ook heb je dan nog software nodig die je gesprek opneemt.Voor Windows is dat MP3 Skype Recorder en voor Mac is dat CallRecoder. Meer podcastingsoftware heb je niet nodig voor het opnemen van je afleveringen!

Podcastingsoftware voor het bewerken van je podcasts

Na het opnemen van je podcast, zul je je opnames waarschijnlijk nog moeten bewerken. Er moet nog een intro voor je aflevering geplaatst worden. Misschien moet er ergens nog een stukje opname uit de aflevering geknipt worden omdat dat niet in de uiteindelijke aflevering terecht moet komen. Ook kun je misschien nog een outro toevoegen of wil je ergens geluidseffecten toevoegen. De podcastingsoftware die wij hiervoor gebruiken heet Audacity (Windows en Mac) en/of GarageBand(Mac).Beide programma’s zijn vergelijkbaar dus je hoeft niet bang te zijn dat je iets mist als je geen Mac hebt ;). Met deze software kun je gemakkelijk je aflevering knippen, plakken en verschillende opnames achterelkaar zetten. Zo kun je dus gemakkelijk je intro voor je opname plaatsen.

Heb je een podcastaflevering met veel ruis of zit er veel verschil tussen het geluidsniveau van de verschillende stemmen in je opname? Maak dan gebruik van Auphonic. Auphonic neemt je al dit (super technische en specialistische) werk uit handen. Upload je bestand naar de servers van Auphonic en zij scannen en verbeteren je podcastaflevering binnen een paar minuutjes. Het eindproduct is een podcastaflevering zonder ruis en zonder grote volumeverschillen waardoor je podcast prettig te beluisteren valt.

Podcastingsoftware

Software om je podcast in iTunes te krijgen

Je podcast naar iTunes opsturen is nog vaak wat meer werk dan de meeste mensen werken. In ons artikel over je podcast opsturen naar iTunes leggen we je precies uit wat je allemaal moet doen om je podcast in iTunes te krijgen. De software die we hier bespreken bestaat uit: WordPress, de BluBrry plug-in voor WordPress en SoundCloud. Verder heb je ook nog een podcast hosting bedrijf dat jouw podcast in de lucht houdt. Hiervoor kun je terecht bij ons artikel over de beste podcast hosting service.

Heb je hulp nodig? Neem contact met ons op!