15 jan Verschillende type podcasts, een vergelijking
De ene podcast is de andere niet. Sommige podcasts zijn korte presentaties toegespitst op een specifiek onderwerp, andere podcasts zijn diepte interviews met interessante sprekers. Jouw (toekomstige) podcast valt ook ergens binnen dit spectrum van verschillende type podcasts. In dit artikel zetten we verschillende type podcasts op een rijtje zodat beginnende podcasters kunnen bedenken wat voor podcast ze willen maken en zodat podcastluisteraars kunnen bedenken wat voor type podcasts ze willen beluisteren.
Presentatie (Solo)
Het eerste type podcast dat we bespreken is ‘presentaties’. Een presentatiepodcast is een podcast waarin de host(de gastheer/gastvrouw) als enige persoon aan woord komt. Natuurlijk kan de intro of outro door iemand anders ingesproken worden, maar het hoofdonderdeel van de podcast is de host die zijn/haar verhaal doet. Dit verhaal, het onderwerp van de podcast, kan erg verschillend zijn. Zo kun je in een presentatiepodcast gemakkelijk ingaan op één specifiek onderwerp, een handleiding voor een bepaalde handeling zijn of het nieuws bespreken.
Doordat je voor een presentatiepodcast vrij weinig hoeft voor te bereiden (je hoeft alleen de content te bedenken/vinden), kun je gemakkelijk inspelen op het nieuws, waardoor presentaties een perfecte vorm zijn voor podcasts gericht op de actualiteit.
Presentatie (Multi-host)
Vergelijkbaar met de presentatie is de multi-host presentatie. Zoals de naam al doet vermoeden is de multi-host presentatie een presentatie met meerdere hosts. Alhoewel dit verschil op het eerste oog misschien verwaarloosbaar lijkt, is een presentatie met meerdere hosts toch echt iets anders dan een solo presentatie.
Het grote verschil hierin zit hem namelijk in de interactie tussen de twee hosts. Wanneer je een bepaald onderwerp bespreekt kunnen de hosts namelijk verschillende aspecten hiervan bespreken. Dit heeft als gevolg dat de ene host kan inspelen op dingen die de andere host zegt waardoor er extra waarde binnen de podcast ontstaat.
Ook kan de interactie leiden tot interessante discussies of verduidelijking van bepaalde stukken wanneer de ene host merkt dat de andere host een onderdeel niet helemaal goed uit heeft gelegd.
Een nadeel van een multi-host presentatie ten opzicht van een solo presentatie is dat het een multi-host presentatie vaak wat meer voorbereiding met zich mee brengt (doordat je van alles op elkaar moet afstemmen en een datum moet prikken voor het opnemen van de aflevering) en ook meer werk is om te bewerken.
Interview
Een populair type podcast is het interview. Met een interviewpodcast interview je (vaak) iedere aflevering een ander persoon over een bepaald ondewerp. Doordat je verschillende gasten in je podcast hebt, is het mogelijk om insider-kennis over verschillende onderwerpen te vergaren, zonder zelf al te veel tijd kwijt te moeten zijn aan het jezelf aanleren van al deze kennis.
Met een interviewpodcast kun je allerlei interessante mensen een publiek bieden om hun kennis mee te delen. De moeilijkheid in een interviewpodcast is vaak het verzamelen van boeiende sprekers. Om je hierbij te helpen hebben wij een artikel over hoe je podcastgasten kunt vinden geschreven. Een interview podcast kan best wat tijd kosten doordat je goede gasten moet vinden, je moet inlezen op de gasten en je interessante vragen moet bedenken voor je podcast.
Verder is het bij een interviewpodcast soms wat moeilijker om op de actualiteiten in te spelen omdat het vinden van relevante sprekers niet altijd snel genoeg kan. Tenzij je het voor elkaar krijgt om binnen één of twee dagen na een gebeurtenis een podcast online hebt staan, ben je soms al te laat om een onderwerp nog te bespreken. Een presentatiepodcast over dit onderwerp zou een stuk makkelijker zijn geweest in dit geval.
Video
Het grote verschil tussen een ‘normale’ podcast en een video-podcast zijn uiteraard de videobeelden. Een video podcast lijkt erg veel op een vlog (video blog), maar onderscheidt zich toch op een paar vlakken van een vlog.
Een vlog is vaak een video waarin iemand zijn of haar mening wil laten horen over een bepaald onderwerp/gebeurtenis. Een vlog lijkt hierdoor vaak veel op een video dagboek.
Een video podcast is niet per se gelijk aan een video dagboek (alhoewel het wel zou kunnen). De onderwerpen die worden besproken in een video podcast zijn vaak wat professioneler dan de onderwerpen van een vlog.
Verder is een video podcast niet zomaar een video podcast, het beeld dat kijkers te zien krijgen heeft vaak ook echt toegevoegde waarde (in tegenstelling tot vlogs waar vaak alleen de spreker in beeld is). Wanneer de beelden in een video podcast namelijk geen toegevoegde waarde hebben, zou het veel praktischer zijn om een ‘gewone’ audio podcast op te zetten. Hierdoor is een video podcast ideaal voor handleidingen hoe je iets maakt/doet of bijvoorbeeld voor een podcast over kunst.
Type podcasts
Hopelijk is het verschil tussen de verschillende type podcasts je een beetje duidelijk. Een belangrijke noot die ik graag hier nog even bij wil plaatsen is dat een podcastkanaal zich niet hoeft te limiteren tot slechts één type podcast. Soms is het goed om verschillende type podcasts te gebruiken op je kanaal. Vooral de presentatie (zowel solo als multi-host) en interview type podcasts kun je gemakkelijk op één kanaal plaatsen. Een video podcast is wat moeilijker tussen andere audio podcasts te mengen omdat veel luisteraars van podcasts geen zin/mogelijkheid hebben om video te bekijken tijdens het beluisteren van een podcast.
Verder, één aflevering kan zelfs een mix zijn tussen een solo presentatie, een multi-host presentatie en een interview. Jij bent de baas over je eigen podcast! Zolang het voor de luisteraars maar duidelijk blijft waarom je switcht van type podcast.