Podcast intro, een goed begin van je podcast

18 jul Podcast intro, een goed begin van je podcast

Een goed begin is het halve werk. Voor een goede intro geldt hetzelfde, als je een goede intro voor je podcast hebt kun je mensen overtuigen om de rest van je podcast te gaan beluisteren. In dit artikel ga ik uitleggen hoe jij een voor een goede podcast intro zorgt.

Je intro bestaat uit drie delen:

  • Het afleveringsnummer
  • Je intromuziekje
  • De introductie van de aflevering

Wij raden deze drie onderdelen in deze volgorde in je intro te verwerken, maar je kunt natuurlijk altijd iets toevoegen, verwijderen of de volgorde veranderen.

Het begin van het begin

Je intro begin je vaak door het afleveringsnummer van je podcast te vertellen.

Hierdoor worden luisteraars bevestigd dat ze naar de juiste podcast luisteren en weten ze direct welke aflevering ze luisteren. Dit is puur voor het gemak van de luisteraar.

Intromuziek

Een herkenbaar onderdeel van iedere podcast is de intro muziek. Een kort fragmentje van maximaal 15 seconde aan het begin van je podcast zorgt ervoor dat mensen gehyped worden voor je podcast aflevering.Podcast intro

Let op: muziek is vaak beschermt met auteursrechten, daarom moet je of de rechten voor het muziekfragment hebben of een royalty free muziekfragment of je eigen muziekje hebben. Wij gebruiken Premium Beat voor het vinden (en kopen) van onze intromuziekjes.

Aflevering introductie

De korte introductie voor de aflevering van je podcast is bedoeld om de luisteraars enthousiast te maken over de rest van de aflevering. Begin met het welkom heetten van je luisteraars.

Vervolgens vertel je in één of twee zinnen waar jouw podcast over gaat. Dit is voor nieuwe luisteraars die nog nooit eerder naar jouw podcast geluisterd hebben.

Na de introductie van je podcast introduceer je de podcast aflevering. Hier vertel je wat je vandaag gaat vertellen in de podcast. Heb je een interview met iemand? Introduceer dan je podcastgast zodat iedereen weet wie met wie je in gesprek gaat.

Tip: iedereen heeft een introductie nodig, denk niet ‘Deze gast is zo belangrijk in mijn sector, hij/zij heeft geen introductie meer nodig’. Er zullen altijd luisteraars zijn die de persoon niet kennen en door geen introductie te geven over de podcast gast maak je het voor deze luisteraars erg lastig om de podcast te volgen

Podcast intro

Wanneer je je podcast intro gaat bewerken kun je ervoor kiezen om de drie onderdelen van de intro in elkaar over te laten faden. Doordat je je muziekje in het midden van je intro hebt kun je voor een mooie overgang zorgen. Zorg er in dit geval wel voor dat het volume van je muziekje in en uit fade. Hierdoor wordt je overgang wat zachter en klinkt je podcast vanaf het begin al professioneel! Meer over het bewerken van je podcast intro lees je in ons artikel ‘Een podcast intromuziekje maken