Podcast sponsoring

11 jul Podcast sponsoring

Een reden voor veel mensen om niet te gaan podcasten is omdat mensen denken dat je geen geld kunt verdienen met podcasten. Dit is niet waar! Met podcasting kun je op veel verschillende manieren geld verdienen. In dit artikel gaan bespreken we sponsoring van je podcast als manier om geld te verdienen aan je podcast.

Bouw een podcast op

Voordat je een sponsors aantrekt voor je podcast, zul je een goede podcast neer moeten zetten. Sponsors willen niet betalen voor een reclame in podcast die maar 100x per maand wordt beluisterd. Daarom is het belangrijk dat jij een goede podcast neer zet die veel luisteraars heeft. Dit doe je door vol voor je podcast te gaan!

Wat een belangrijke factor is voor veel sponsoren is dat je kunt aantonen dat je veel luisteraars hebt (en ook veel terugkomende luisteraars). Hiervoor kun je je potentiële sponsors overtuigen met je podcast statistieken.

Benader sponsors

In de VS is het zo dat als je een goede podcast neer zet er van zelf sponsors contact met je zullen opnemen. Daar is podcasting al zo ingeburgerd dat het sponsoring van een podcast niets nieuws meer is. In Nederland is dit op het moment nog niet het geval helaas.

SponsoringPodcastDaarom zul je zelf op pad moeten gaan voor het vinden van sponsors. Bedenk van te voren goed welke bedrijven je benaderd. Je wilt dat de bedrijven goed aansluiten bij je podcast, ze verkopen in de markt waar jouw luisteraars vandaan komen en vaak ben je opzoek naar een wat jonger/hipper bedrijf. Doordat podcasting nog niet zo groot is willen traditionele bedrijven vaak niet zo maar in een podcast investeren. Ze zien het medium als iets te nieuw en flashy.

Sponsors in je podcast

Nu zul je je misschien afvragen, hoe werkt dat eigenlijk, podcast sponsoring? Podcast sponsoring kun je vergelijken met TV/Radio reclames. Tijdens je podcast las je een momentje in waar de boodschap van een sponsor wordt vertolkt.

Je kunt zelf de boodschap van je sponsor vertellen of je kunt de sponsor een eigen geluidsbestandje af laten leveren. Als je zelf de boodschap verkondigd komt de boodschap vaak beter over bij luisteraars, maar sommige sponsoren willen graag hun eigen bericht aanleveren.

Je podcastaflevering als sponsor

Een andere aanpak is je gehele podcast te ‘verkopen’ aan een sponsor. Dit kun je doen door bepaalde gasten te interviewen over hun product/bedrijf. Je benadert een bedrijf of persoon uit dat bedrijf en vraagt of ze geïnteresseerd zijn in een speciale podcastaflevering over hun bedrijf. Zorg er wel voor dat het bedrijf gerelateerd is aan je podcast

Betere reclame voor een bedrijf bestaat er bijna niet. Een hele podcastaflevering over hun product/bedrijf en dat voor een doelgroep die super geïnteresseerd is het onderwerp. Let wel op dat je niet één groot verkooppraatje als podcastaflevering hebt maar echt ingaat op iets interessants betreffende het bedrijf. De kwaliteit van je podcast moet er namelijk niet onder lijden want je wilt in de toekomst ook nog steeds luisteraars hebben.

Andere manieren om geld te verdienen aan je podcast

Podcast sponsoring is niet de enige manier om geld te verdienen aan je podcast. Zo kun je ook geld verdienen door nieuwe klanten voor je business aan te trekken door middel van je podcast. Leer meer over geld verdienen met je podcast in het artikel ‘Conversies uit podcast.’