Een podcast intromuziekje maken

25 dec Een podcast intromuziekje maken

Tv-shows, films, radioprogramma’s en zelfs games hebben vaak allemaal een intromuziekje waarmee je als kijker/luisteraar/gamer welkom wordt geheten. De intromuziekjes van goede films en series zijn zo ook legendarisch geworden. “I’ll be there for you, when the rain starts to pour”, bij slechts het lezen deze zin zullen veel mensen meteen aan de series Friends denken. Een intro muziekje kan een enorm sterk effect hebben dat zelfs meer dan tien jaar na het uitzenden van de laatste aflevering nog steeds fijne gevoelens kan oproepen. Ook voor een podcast kan een intro-muziekje erg belangrijk zijn. In dit artikel vertellen wij je waarom een podcast intromuziekje zo belangrijk kan zijn en hoe jij een intro maakt.

3 redenen v00r een intromuziekje

Een Podcast intromuziekje heeft (mits goed gebruikt) vaak een positief effect op een podcast. Waarom dat precies zo is, vertellen we je hiert:

  • Een intro muziekje is herkenbaar: iedere podcastaflevering is anders, maar je intromuziekje blijft hetzelfde. Vaste luisteraars zullen het muziekje leren herkennen en vanaf dat moment zullen mensen het muziekje altijd met jouw podcast linken.
  • Een intro muziekje is een makkelijke overgang: tussen je introductie van het onderwerp en het daadwerkelijk bespreken van het onderwerp (of interviewen van een persoon) is een introductiemuziekje een makkelijke overgang. In plaats van een stilte of een semantisch bruggetje, kun je nu gewoon je muziekje starten en voila je overgang is gemaakt.
  • Maak mensen enthousiast met je intro muziekje: met een vrolijk en opzwepend deuntje kun je mensen enthousiast maken voor de podcastaflevering die ze aan het luisteren zijn. Bij het horen van het muziekje worden mensen al blij 🙂

Een Podcast intromuziekje maken

Een intromuziekje maken is vaak een stuk makkelijker dan het klinkt, je hoeft immers niet zelf aan de slag te gaan met instrumenten. Online kun je veel verschillende sampeltjes vinden die je tegen een kleine vergoeding mag gebruiken voor je podcast intro. Zelf maken wij altijd gebruik van de muziek van Premium Beat. Kies voor een muziekje dat herkenbaar is. Kies dus bijvoorbeeld niet voor een drum-beat die je vind in het begin van ieder generiek dance nummer, maar voor een deuntje met een vrolijke piano solo of met enthousiaste gitaar akkoorden.

Let op dat je een muziekje kiest dat mensen niet afschrikt. Ben je bijvoorbeeld een metal-fan, dan is het misschien niet slim om een intro te maken van je genre tenzij je podcast natuurlijk over metal muziek gaat, kies dan juist voor een metal muziekje!

Een belangrijk punt bij het uitkiezen van je intro is de lengte van het muziekje wat je wilt. Vaak is het niet verstandig om een intro van meer dan 15 seconden voor je podcast te gebruiken, mensen raken dan verveeld. Nu kan het soms erg lastig zijn om een muziekje te vinden dat je leuk vindt en dat maar 15 seconden duurt. Gelukkig is hier een vrij eenvoudige oplossing voor in de vorm van een fade in en/of een fade out.

Podcast intromuziekje

Voor het maken van je intromuziekje met een fade in/out heb je Audacity nodig, een programma dat je ook kunt gebruiken voor het bewerken van je podcastafleveringen. Laadt het muziekbestand dat je wilt bewerken in Audacity en zoek het fragment op dat jij wilt gebruiken als intro. Knip de rest van het audiofragment weg door dit deel te selecteren en op de Delete-knop te drukken (let hierbij wel op dat je netjes in de maat knipt zodat je intro niet halverwege een maat eindigd).

Vervolgens selecteer je het deel aan het begin van je intro en ga je naar effecten → fade in. Je ziet dat de geluidsgolven veranderen, de eerste geluidsgolven zijn klein en deze worden steeds groter. Hetzelfde doe je voor het einde van je intro, maar je kiest nu voor de optie effecten → fade out. Vervolgens sla je het bestand op als mp3 en vanaf nu kun je dit fragment gebruiken als intromuziekje voor al je podcastafleveringen.

Heb je professionele hulp nodig? Neem contact met ons op!