Podcastvoorbereiding; bereid je podcast goed voor

22 dec Podcastvoorbereiding; bereid je podcast goed voor

Een goed begin is het halve werk. Voorbereiding is vaak een erg belangrijk onderdeel van een project. Zonder voorbereiding ergens blind in duiken leidt vaak tot niet veel goeds. Je project is van lage kwaliteit of je komt er halverwege achter dat je toch iets anders had moeten doen waardoor je weer overnieuw kunt beginnen. Met een goede voorbereiding voorkom je dat jij zulke fouten maakt. Dit geldt ook voor bij het podcasten, voorbereiding is key. Daarom leggen we je in dit artikel uit hoe jij ervoor kunt zorgen dat jij je een perfecte podcastvoorbereiding hebt.

Je eerste keer voorbereiden

PodcastvoorbereidingWanneer je begint met podcasten zul je het een en ander moeten voorbereiden voordat je aan de slag kunt gaan. In deze paragraaf bespreken we dingen die je vaak maar éénmalig hoeft uit te voeren.

Het eerste wat je moet doen voordat je een podcast kunt gaan maken is goed over je concept na gaan denken. Wat is het onderwerp van je podcast? is de eerste vraag die je jezelf moet stellen.

Zorg ervoor dat je een duidelijk onderwerp hebt en het beste is als er ook nog mensen geïnteresseerd zijn in dat onderwerp. Ben je bijvoorbeeld een ventieldopjesbedrijf, dan is het misschien niet een goed idee om je podcast over ventieldopjes te laten gaan. De kans dat iemand een passie voor ventieldopjes heeft en daar maandelijks een podcast over wil luisteren, is vrij klein. Toch kan ook zeker een ventieldopjesbedrijf een podcast maken. Zo kan een dergelijk bedrijf bijvoorbeeld een podcast maken over wielrenners (die gebruik maken van fietsen met hun ventieldopjes). De link naar ventieldopjes is aanwezig en je hebt direct een groot publiek (wielerliefhebbers).

Nu je een onderwerp hebt is het goed om de naam van je podcast vast te stellen. Veel mensen hebben een vrij standaard naam als naam voor hun podcast. Soms kiezen podcasters een andere naam voor hun podcast dan hun bedrijfsnaam/eigen naam. Dit doen ze omdat ze bijvoorbeeld al direct een bepaald publiek in de iTunes store willen aanspreken.

Een podcast met de naam ‘Fashion voor jou’ zal waarschijnlijk over mode gaan en mensen die opzoek zijn naar een modepodcast zullen vast geïnteresseerd zijn.

Als je een naam hebt gekozen kun je ook je thumbnail (laten) maken. Je thumbnail is de afbeelding die je in iTunes ziet wanneer je op jouw podcast klikt. Dit is vaak het eerste wat mensen zien van je podcast dus zorg ervoor dat de afbeelding goed opvalt.

Vervolgens is het belangrijk dat je de juiste apparatuur en software in huis hebt. Een smartphone (met evt. een externe microfoon) of een laptop met Skype kan al genoeg zijn om jouw podcast op te nemen. Test je apparatuur ook regelmatig zodat je niet met een kapotte microfoon naar je interview met een belangrijk persoon gaat.

Podcastplanning

Een podcast voorbereiden begint bij hetzelfde als waar iedere andere voorbereiding begint, met een planning en in dit geval: een podcastplanning.

Wanneer je een planning hebt voor je podcast, kun je aan de slag met het opnemen van je eerste afleveringen. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je je opnames goed voorbereidt zodat je tijdens je opnames niet voor problemen komt te staan die ervoor zorgen dat je opname (of zelfs je hele podcastaflevering) mislukt.

Podcastvoorbereiding voor een opname

Nu je de basis voor je podcast hebt gemaakt is het tijd om aan je eerste aflevering te gaan werken. De podcastvoorbereiding die we hier beschrijven zijn niet alleen relevant voor je eerste aflevering, maar ook voor al je andere afleveringen.

Wat je als eerste zult moeten doen is het onderwerp van je podcastaflevering vaststellen. Heb je een podcast waarin je een presentatie geeft, kies dan een onderwerp dat relevant is aan het onderwerp van je podcast. Onthoudt dat dit onderwerp interessant moet zijn voor je luisteraars en ook te begrijpen valt. Heb je een podcast over milieubesparing, ga dan niet diep in op hoe kernenergie precies werkt. Mensen die daarin geïnteresseerd zijn zijn waarschijnlijk niet jouw doelgroep en voor je vaste luisteraars is de werking achter kernenergie misschien wel te lastig om te begrijpen.

Heb je een podcast waarin je mensen interviewt, dan is het onderwerp van je podcast afhankelijk van wie je interviewt. Het is daarom belangrijk dat je op zoek gaat naar iemand die relevant is aan het hoofdonderwerp van jouw podcast en hier iets interessants over kan (en wil) vertellen. Soms is het lastig om iemand te vinden die je wilt interviewen, maar denk dan eens wie jou inspireren om te doen wat je doet. Trek je stoute schoenen aan en stuur eens een berichtje richting die persoon. Zeker omdat podcasten een relatief nieuw medium is in Nederland zijn er veel mensen die graag eens in een podcastaflevering willen verschijnen. Zet een datum voor je afspraak en zorg ervoor dat jij die datum voorbereidt bent voor je interview.

Nu je het onderwerp hebt is het tijd om dit onderwerp uit te gaan werken. Bedenk waar je het in je podcast over wilt hebben. Geef je een presentatie, zorg er dan voor dat je precies weet wat je wilt gaan vertellen. Neem je een interview af, zet dan wat hoofdvragen op een rijtje waar je sowieso antwoord op wilt hebben (wat betreft de rest van het interview, kijk waar het gesprek naar toe gaat en vraag door op antwoorden die je krijgt van je spreker. Vaak komt dan echt het waardevolste naar boven).

Ten slotte is het belangrijk dat je een plek hebt om je podcast op te nemen (zonder achtergrondgeluiden en ruis!), dat je opname apparatuur het doet en is opgeladen, dat je van te voren nog even naar de wc bent geweest en dat je telefoon op stil staat zodat je niet gestoord wordt. Als je alles tot in de puntjes hebt voorbereidt weet ik zeker dat je een goede podcastaflevering kunt opnemen!

Nu je alle stappen van je podcastvoorbereiding hebt gevolgd, kun je gaan opnemen. Een manier om je podcastvoorbereiding makkelijker te maken is om al je stappen die je uitvoert op te schrijven in een lijstje.

Merk je dat je tegen wat problemen aan bent gelopen tijdens je voorbereiding. Pak dan je lijstje erbij en kijk waar het fout ging en maak verbeteren zodat je de volgende keer hier geen last meer van hebt. Zorg voor een lijstje met de perfecte podcastvoorbereiding van jouw podcast.

Heb je professionele hulp nodig? Neem contact met ons op!