Podcast outro, zo sluit je je podcast af

25 jul Podcast outro, zo sluit je je podcast af

Vorige keer las je al dat een goede podcast intro ervoor kan zorgen dat je luisteraars enthousiast worden om je aflevering te beluisteren. Vandaag leer je hoe het einde van je podcast ook erg belangrijk kan zijn. We kijken namelijk naar hoe jij een podcast outro op kunt zetten.

Podcast outro: wat?

Een podcast outro is het tegenovergestelde van een podcast intro, het is namelijk de afsluiting van een podcast aflevering. Alhoewel outro geen officieel Nederlands woord is (mijn tekstbewerker onderstreept iedere keer het woord outro ook..), wordt het Engelse woord toch best veel gebruikt in de Nederlandse taal.

Een podcast outro is het fragmentje op het einde van een podcast aflevering. Hierin bedank je de luisteraars en neem je afscheid van ze. Verder kun je luisteraars enthousiast maken om volgende keer weer te luisteren naar je aflevering door al een preview te geven wat de luisteraars te wachten staat in die podcast.

Alhoewel een podcast outro met slechts deze drie onderdelen voldoet aan een goede outro, is het goed om een extra onderdeel toe te voegen waar jij als bedrijf echt iets aan hebt: de call-to-action. In dit onderdeel vertel je wat jouw luisteraars na het beluisteren van de aflevering kunnen gaan doen. Om iets specifieker te zijn, je roept ze op om een actie te ondernemen die in verband staat met jouw podcast. Bijvoorbeeld: Ga naar mijn website en download / Like mijn Facebook / Schrijf je in voor de nieuwsbrief / Deel de podcast aflevering / etc.Podcast outro

Podcast outro: waarom?

Een podcast outro op het einde van je aflevering dient twee doelen: informeren en activeren.

  • Informeren: met de outro informeer je mensen over verschillende aspecten zoals wat er afgelopen aflevering is gezegd en wat er komende aflevering besproken gaat worden.
  • Activeren: je zet luisteraars aan om een actie te ondernemen na het beluisteren van je podcast. Hierdoor kun je bijvoorbeeld mensen naar je website krijgen.

Podcast outro: hoe?

Het fijne van een podcast outro maken is dat je de outro afzonderlijk kan opnemen. Hierdoor kun je op je gemak eerst heel de aflevering nog eens goed beluisteren om daarna in de outro een korte samenvatting te geven.

Voor de rest is een outro erg vergelijkbaar met een intro. Je neemt een stukje op dat je achteraf aan je podcast toevoegt en het stukje is vooral als begeleiding van de luisteraar bedoelt.

Bonus tip: voeg muziek toe aan je outro

Je kunt onder de intro ook muziek plakken. Pak je intromuziekje (of een ander fragment als je wilt) en plaatst dat onder de gesproken outro. Vervolgens zet je het volume van de muziek wat zachter zodat het achtergrondmuziek wordt en je hebt een super professionele outro! Als je het helemaal spannend wilt maken kun je op het eind van de gesproken tekst van de outro de muziek nog even wat harder laten klinken (met een mooie overgang natuurlijk tussen hard en zacht) zodat je met muziek knallend de aflevering uit gaat!