iTunes Podcast Statistieken?

29 aug iTunes Podcast Statistieken?

Het meten van je podcast statistieken is een erg belangrijk onderdeel van je podcast. Via je statistieken krijg je namelijk feedback over hoe het gaat met je podcast. De belangrijkste speler binnen de podcast-wereld is natuurlijk iTunes en dus zouden iTunes podcast statistieken heel erg waardevol kunnen zijn. Maar waar zijn de iTunes podcast statistieken?

Als je je podcast indient bij iTunes dan zul je al merken dat de interface van iTunes erg minimaal is. Je komt op een (vrij lelijk) scherm en daar voer je de RSS-feed URL van je podcast in en klaar is kees – iTunes regelt de rest voor je podcast.

En alhoewel het natuurlijk super makkelijk is dat je niet meer hoeft te doen om je podcast in iTunes te krijgen, heeft het ook wel een nadeel: je kunt geen feedback krijgen.

Geen iTunes podcast statistieken

iTunes is eigenlijk een goed ontworpen doorgeefluik. Aan de achterkant lever jij de podcast aan via je RSS feed. Doordat je een link aanlevert en niet de audio bestanden, heeft iTunes eigenlijk vrij weinig te maken je daadwerkelijke podcast die iTunes aan de voorkant aan de gebruiker voorschotelt.

iTunes raakt jouw podcast met geen handen aan, wat ze wel doen is gebruikers verwijzen naar jouw RSS-feed en daar de gebruikers jouw podcast laten downloaden en beluisteren.

 

Mede doordat iTunes slechts een doorgeefluik is, heeft iTunes eigenlijk ook niet zo veel statistieken over jouw podcast in bezit en dat is op zich ook niet zo erg .

Via je podcast host kun je namelijk de belangrijkste statistiek die je wil ontvangen. In het geval van Libsyn, onze favoriete podcast host, kun je (mits je een abonnement met Advanced Statistics hebt) de zien hoe je podcast luisteraars jouw podcast beluisteren.

Zo zie je wie er via iTunes/iPhones naar jouw podcast luisteren en dus weet je zo met een omweg toch hoeveel luisteraars je via iTunes krijgt.

Libsyn Advanced StatisticsHoeveel iTunes abonnees heb ik?

Wat een veel voorkomende (en totaal logische) vraag is die wij vaak krijgen is: ‘Hoeveel iTunes abonnees heb ik?’. Het korte antwoord is: ‘Geen idee, dat verteld iTunes ons niet’.

Het lange antwoord is iets gecompliceerder. iTunes geeft je geen statistiek over je podcast abonnees die je hebt, maar je kunt een hele goede indruk krijgen van hoeveel abonnees je hebt.

 

Uit ervaring blijkt namelijk dat je vooral op twee manieren luisteraars krijgt: iTunes podcast abonnees en mensen die je podcast vinden via een promotie. Nu, als je wilt weten hoeveel podcast abonnees je hebt, moet je de andere groep (tijdelijk) vermijden. Gelukkig is dit simpel: Stel de promotie van je podcast met een paar dagen uit.

 

Wanneer je je podcast promotie uitstelt met een paar dagen krijg je vooral luisteraars doordat mensen je geabonneerd zijn op je podcast, er is namelijk geen andere manier om er achter te komen dat je podcast live is.

In deze periode is het belangrijk dat je je statistieken nauw in de gaten houdt. Je ziet namelijk tijdens deze periode hoeveel mensen je podcast beluisteren en dus hoogstwaarschijnlijk abonnees zijn.

 

Wil je je podcast promotie liever niet uitstellen? Dan is er een andere (minder nauwkeurige) manier om een beeld te krijgen van het aantal abonnees dat je hebt en dat is de (hopelijk stijgende) lijn in je podcast downloads waar te nemen. Hoe meer mensen standaard naar je podcast luisteren, hoe groter de kans dat je veel abonnees hebt.

Toch iTunes Podcast statistieken?

Alhoewel ik net zeg dat iTunes geen statistieken geeft is dat natuurlijk niet helemaal waar. Je hebt namelijk wel twee statistieken in iTunes die iedereen kan zien: je reviews en de populariteit van je podcast afleveringen.

Het is zonde om deze statistieken niet naar je voordeel te gebruiken. Wat zeggen mensen over jouw podcast, leer daar van! En kijk naar de verschillen in populariteit in de afleveringen en zoek wat de oorzaak van dit verschil kan zijn. Allemaal informatie waarvan je kunt leren.