Hoe komt mijn podcast bovenaan in iTunes?

05 sep Hoe komt mijn podcast bovenaan in iTunes?

Een goede positie in iTunes is erg belangrijk voor je podcast. Hoe hoger je in de ranglijsten staat, hoe groter de kans is dat iemand je podcast gaat beluisteren. Een hoge positie in iTunes zorgt dus voor meer luisteraars!

Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw podcast bovenaan in iTunes komt? Voor een goede positionering in iTunes zijn verschillende dingen nodig, maar uiteindelijk komt het allemaal op het zelfde neer: Zorg ervoor dat je een goede podcast neer zet!

Een betere podcast zorgt voor een betere positionering in iTunes, maar er zijn ook wat andere, gemakkelijkere puntjes die invloed hebben op de positie van jouw podcast in iTunes.

Eerste acht weken

In de eerste acht weken van je podcast kun je gemakkelijk een goede positie in iTunes verkrijgen. In de sectie ‘nieuw en noemenswaardig’ staan podcast die nieuw zijn en al een (in de ogen van iTunes) succesvol lijken. Als je hier in komt, krijgt je een enorme exposure boost die er voor zorgt dat je veel meer luisteraars kunt krijgen.

iTunes nieuw en noemenswaardigHoe kom je in de Nieuw en noemenswaardig sectie hoor ik je denken? Eigenlijk is dat niet eens zo heel lastig. Zorg er voor dat je een aantal afleveringen klaar hebt staan die je de eerste acht weken van je podcast kunt lanceren zodat je een constante stroom van content maakt. Verder zul je wat luisteraars moeten krijgen maar doordat podcasting nog een relatief nieuw medium is Nederland kun je veel mensen naar je podcast trekken door simpel te vertellen dat je een podcast hebt en hoe mensen deze kunnen beluisteren. Mensen willen namelijk graag mee doen met de nieuwste trends, waar podcast er dus eentje van is!

Jouw podcast bovenaan in iTunes

Jammer genoeg duren die acht weken niet voor eeuwig en dus zal je podcast van de voorpagina van de iTunes store verdwijnen. Maar wees niet getreurd je kunt nog terugkomen op die pagina!

Houdt het niveau van je podcast gewoon super hoog. Mensen willen graag naar waardevolle content luisteren dus zolang jij die blijft creëren blijven mensen luisteren. Nu is dit natuurlijk vanzelfsprekend, maar er zijn nog wat minder opzichte manieren om je podcast hoog in iTunes te krijgen.

  • Promoot je podcast op andere media en link naar iTunes. Door meer luisteraars in iTunes te genereren, waardeert iTunes jouw podcast hoger en zul je ook hoger in de podcast lijsten van iTunes komen te staan.
  • Vraag om meer reviews. Hoe meer (positieve) reviews, hoe beter iTunes je podcast waardeert. Heb je moeite om je eerste reviews te krijgen? Vraag bekende persoonlijk om even een review achter te laten. Als er eenmaal één schaap over de dam is, volgen er meer.
  • Verspreid je podcast zoveel mogelijk. Verkrijg meer luisteraars door iedereen die je spreekt of aanspreekt via het internet te laten weten van je podcast. Zet in de handtekening onder je e-mail een linkje naar je podcast, vraag de gasten in je podcastafleveringen om je podcast te delen en plaats je podcast prominent op je website.

Zet hem op!