Nu is de perfecte tijd om te starten met podcasten

29 jan Nu is de perfecte tijd om te starten met podcasten

Podcasting is misschien nog niet zo heel groot in Nederland, desondanks is nu de perfecte tijd om te starten met podcasten. Als we naar Amerika kijken zien we dat podcasten al heel groot is en dat veel bedrijven daar op in spelen. Zorg ervoor dat jij op tijd inspeelt op deze trend zodat je straks je podcast perfect staat. Nog niet overtuigd? Lees dan dit artikel waarin wij je vertellen waarom je NU zou moeten beginnen met podcasten.

Smartphones

Smartphones zijn erg belangrijk voor podcasting. Zonder smartphones zouden podcasts nooit op de positie zijn geweest waar ze nu zijn. Dit effect is echter nog niet afgelopen, smartphones zijn nog steeds erg belangrijk voor podcasts. Waarom dan? vraag je jezelf misschien wel af. Nou het antwoord daarop is simpel, met een smartphone kun je namelijk super gemakkelijk naar podcasts luisteren.

81 procent van de Nederlands heeft een smartphone, en dus kun jij 81 procent van de Nederlanders bereiken met je podcast. Via wifi download je gemakkelijk je nieuwste podcastafleveringen. Ook kun je op veel verschillende manier je podcast beluisteren, via iTunes (alleen voor iOS gebruikers), SoundCloud of Stitcher kun je binnen een paar tikken luisteren naar een podcast. Stop je oordoppen in je oor en de aansluiting ervan in je smartphone en je kunt genieten van een aflevering van je favoriete podcast.

starten met podcastenBluetooth

Niet alleen via je koptelefoon, maar ook via je auto kun je vaak luisteren naar podcasts. Heb je geen zin meer om twee keer per dag in de auto naar radio te luisteren met veel reclame en te weinig muziek terwijl je op kantoor ook al de hele dag naar de radio luistert?

Podcasting is dé oplossing! Je luistert onafgebroken naar een verhaal of interview over een onderwerp dat je zelf hebt uitgekozen en leert van alles terwijl jij van A naar B rijdt. Toch liever muziek in de auto? Geen probleem, er zijn ook talloze muzikale podcasts

Connect je smartphone via Bluetooth (of een kabeltje) met de speakers van auto en druk op play, zo simpel is het. De nieuwste auto’s (en ook al de wat oudere auto’s) hebben bijna allemaal Bluetooth ingebouwd waardoor veel mensen gebruik kunnen maken van deze handig feature.

Doordat zo veel mensen ook in de auto naar jouw podcast kunnen luistereren. Is het nu de ideale tijd om te starten met podcasten.

On-demand services

On-demand services zoals Netflix en Spotify worden steeds populairder.  Mensen hebben geen zin meer om op een bepaald tijdstip te moeten luisteren naar een liedje dat toevallig op de radio is en wat eigenlijk niet zo heel leuk is of ‘s avonds voor de tv te moeten kijken naar een of andere programma dat niemand iets interesseert.

Mensen willen tegenwoordig zelf bepalen waar ze naar kijken en luisteren.

Podcasting speelt precies in op die wens. Kies een onderwerp dat je interessant vind en luister de podcast wanneer jij zin hebt.

Natuurlijk, je kunt alleen luisteren naar podcastafleveringen die al uitgebracht zijn dus soms zul je een week moeten wachten op een nieuwe aflevering, maar een onuitgebrachte film vind je ook niet op Netflix (en als ie wel uitgebracht is, is het nog maar de vraag of ie wel of niet op Netflix komt te staan;) ). Doordat on-demand services zo populair zijn is het nu een perfecte tijd om te starten met podcasten.

Als een van de eerste starten met podcasten

Podcasten is nog relatief nieuw in Nederland waardoor je nu in een unieke positie zit. Zij die nu starten met podcasten zijn een van de eerste die beginnen en dat heeft zeker voordelen.

Stel je voor: iemand is geïnteresseerd in basketbal en zou daar graag een podcast over luisteren. Grote kans dat jij de eerste (Nederlander) kunt zijn die een podcast over basketbal kan opzetten waardoor je gegarandeerd luisteraars krijgt!

Stel over een jaar zijn er vijf kanalen die over basketbal podcasten, dan heb je in een klap nog maar 20% kans op die luisteraar. Begin je nu met podcasten en bouw je een goede basis op voor wanneer podcasten echt groot begint te worden? Dan is de kans zeker aanwezig dat jij de autoriteit wordt op jouw gebied.

Mensen kijken tegen je op omdat jij geen last meer hebt van al die kinderziektes die iedere beginnende podcaster tegenkomt. Bereidt je voor op wat de toekomst gaat brengen en begin vandaag nog met podcasten!