Checklist 15 tips last-minute podcast voorbereiding

26 jan Checklist 15 tips last-minute podcast voorbereiding

De opnames van je podcast zijn natuurlijk erg belangrijk voor je uiteindelijke afleveringen. Zorg er daarom voor dat je goed bent voorbereid zodat je podcastaflevering van zo’n hoog mogelijke kwaliteit is. Om je te helpen bij deze voorbereiding hebben we hieronder een checklist met 15 tips die je kunt afgaan voordat je begint met het opnemen van je podcast. Een goede podcast bestaat niet zonder een goede podcast voorbereiding!

Checklist met 15 tips voor je podcast voorbereiding:

 1. Zet je telefoon uit/op stil: niets is zo storend als gebeld worden tijdens je opnames. Vaak betekent dit dat je extra moet gaan editen of zelfs dat je een deel van de opname over moet doen. Heb je een interview? Vraag dan ook aan diegene die je interviewt of hij/zij zijn/haar telefoon wil uitzetten of op stil wil zetten.
 2. Ga nog even naar de wc: tijdens de opnames van je podcast kun je niet zomaar weglopen. Ga van te voren nog even naar de wc en drink voor de opnames ook niet te veel.
 3. Snuit je neus: als je verkouden bent is het prettig om van te voren goed je neus te snuiten zodat je op de opnames jouw snotneus niet hoort.

 4. Zet een glaasje water klaar: een glaasje water bij je opnames kan soms erg fijn zijn. Als je lang achter elkaar aan het praten bent kan je keel droog worden en dat is natuurlijk niet praktisch. Met een glaasje water voorkom je dit. Interview je iemand? Zorg dan voor een extra glaasje water!

 5. BanaanEet iets: voor je opnames iets eten, zoals een banaan of energiereep voorkomt dat je last krijgt van een knorrende maag.

 6. Smeer lippenbalsem: ook uitgedroogde lippen kunnen erg vervelend zijn tijdens een opname, wat lippenbalsem helpt hierbij. 

 7. Elimineer ruis: zorg ervoor dat je in een ruimte zit zonder achtergrondgeluiden die je opnames kunnen verpesten. Zet de airco uit, doe de deur dicht en zorg ervoor dat er ook niet zomaar iemand binnen kan komen wandelen. De audiofielen onder ons zullen je dankbaar zijn! Toch ruis op je opnames?

 8. Weet wat je wilt vertellen/vragen: het is belangrijk dat je je opnames goed voorbereidt. Zorg er voor dat jij weet wat je wilt vertellen. En was je wilt vragen bij een interview.

 9. Print je voorbereiding uit: een black-out kun je niet voorkomen. Gelukkig kun je er wel voor zorgen dat je zo snel mogelijk weer door kunt met je opnames. Print je voorbereidingen uit zodat je altijd een ondersteundend document het.

 10. Zorg dat je op tijd bent: bij een interview is het natuurlijk belangrijk dat je op tijd aanwezig bent. Ook wanneer je een online interview via Skype hebt is het belangrijk dat je op het juiste tijdstip online bent.podcast voorbereiding

 11. Zet je spullen klaar: zet je microfoon, laptop, statief en alles wat jij nog meer nodig hebt voor je opnames klaar. Dit was je hoogstwaarschijnlijk toch wel van plan, maar we kunnen het maar even vermeld hebben 😉

 12. Test je spullen: je wilt na je opname van een uur er natuurlijk niet achter komen dat de draad van je microfoon niet goed aangedrukt was waardoor je helemaal niets hebt opgenomen. Test daarom van te voren even of alles werkt.

 13. Neem even rustig adem: neem voor je start een moment voor jezelf waarin je tot rust kunt komen. Even goed in en uit ademen, zodat je zo meteen een top podcastaflevering kunt opnemen.

 14. Doe stemoefeningen: kort een paar stem oefeningen doen zodat je stem opwarmt kan natuurlijk geen kwaad.

 15. Druk op opnemen: de aller, aller belangrijkste voorbereiding die je treft nog geen seconde voor het begin van je opnames is op de opneemknop te drukken. Halverwege je presentatie of interview er achter komen dat je bent vergeten op record te klikken zou heel erg zonde zijn van je tijd.