Zó krijg jij meer podcast reviews

26 okt Zó krijg jij meer podcast reviews

Een belangrijke graadmeter voor het succes van je podcast zijn de podcast reviews op jouw podcast. De reviews, oftewel beoordelingen, zijn de makkelijkste manier om feedback te ontvangen van jouw luisteraars. Hoe meer reviews jij hebt, hoe groter de kans is dat andere mensen jouw podcast beluisteren. Wanneer een podcast namelijk veel reviews heeft, is de kwaliteit van deze podcast vooraf beter te voorspellen. Een goede podcast zal op deze manier dus nog meer luisteraars krijgen. Ook iTunes beloont het hebben van reviews met de positionering van jouw podcast in de podcast toplijsten. Hierbij geldt wel dat je een goede podcast moet hebben, alleen maar slechte reviews zijn natuurlijk geen goed visitekaartje voor je podcast.

Een vraag die veel podcasters zich vraag afvragen is: hoe krijg ik meer reviews voor mijn podcast? In dit artikel geven wij hier een antwoord op. Na het volgen van deze stappen zul je zien dat ook jouw podcast meer reviews zal krijgen!

Vraag bekenden

De makkelijkste manier om reviews te krijgen is door het simpelweg te vragen aan mensen die je kent. Familie en vrienden zijn vaak bereidt om je te helpen en het schrijven van een review is niet veel werk. Kijk eens in de WhatsApp lijst van je (werk) telefoon en ga gewoon iedereen af, ‘zou deze persoon misschien een review achterlaten als ik hem dit vraag?’. Als het antwoord hierop ‘Ja, misschien wel’ is, dan moet je deze persoon zeker een berichtje sturen. Iedere review is er eentje!

Podcast reviewsVraag luisteraars

Luisteraars zijn mensen die blijkbaar al geïnteresseerd zijn in jouw podcast, ze hebben immers een aflevering geluisterd. Vraag deze mensen dan ook podcast reviews achter te laten. Dit kun je bijvoorbeeld doen in de beschrijving van je podcast op iTunes. Ook op het einde van je podcast kun je je luisteraars vragen om een review.

Als extra motivatie kun je jezelf een doel stellen door te zeggen dat je op een bepaalde datum een bepaald aantal reviews wil hebben, bijvoorbeeld: voor van de maand wil ik 50 reviews hebben. Hiermee motiveer je luisteraars om een podcast review achter te laten, zeker wanneer je belooft dat als je je doel haalt je een speciale uitzending doet (je geeft bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen).

Vraag je bezoekers

Mensen die je website bezoeken zijn op de een of andere manier al gelinkt met jouw bedrijf/podcast. Vraag deze mensen een podcast review achter te laten door bij iedere post over je podcast een linkje te plaatsen naar je iTunes feed en de vraag of ze een review willen schrijven. Natuurlijk is het ook mogelijk om mensen die niet op je blogposts over podcasts klikken te vragen of ze een review achter willen laten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een banner aan te maken die wederom linkt naar de iTunes feed met de vraag of ze een review willen achterlaten.

Vraag je gasten

Wanneer je voor je podcast iemand interviewt kun je deze persoon vragen een podcast review achter te laten over je podcast. Omdat deze mensen zelf baat hebben bij het succes van jouw podcast (want als jij meer luisteraars hebben, luisteren er meer mensen naar hun verhaal), zullen ze graag een review achterlaten. Ook kun je vragen of deze personen wat mensen willen vragen een review achter te laten.

Bonus tip: vraag aan je gasten of ze je aflevering willen delen en laat ze ook vragen om een review; zo spreek je een hele nieuwe doelgroep aan zonder daar echt extra moeite voor te hoeven doen.

Via social media

Social media zijn ideale plaatsen om te vragen om reviews voor je iTunes podcast. Je kunt namelijk veel mensen bereiken tegen een relatief lage investering. Bij iedere post over je podcast op Facebook kun je je volgers vragen een beoordeling achter te laten. Ook via LinkedIn kun je mensen contacteren voor een podcast review. Op LinkedIn is de kans wat hoger dat mensen je ook daadwerkelijk een review geven.

flat vector4

Via e-mail

Krijg je e-mailtjes over je podcast met bijvoorbeeld een compliment of vraag over je podcast? Beantwoord deze mail en vraag dan in je antwoord of diegene een review wil achterlaten. Vaak werkt dit erg effectief omdat mensen die een email sturen al laten zien dat ze bereidt zijn iets te ondernemen. Dit is perfect, want het is hoogstwaarschijnlijk dat deze personen een review willen achterlaten. Let wel op dat je deze vraag alleen stelt aan mensen die positief reageren op je podcast. Mensen die lopen te klagen via email zijn namelijk ook vaak bereid een review achter te laten, echter wil je niet de review van iemand die negatief is over je podcast. Laat in dit geval het vragen om podcast reviews dus achterwegen.

Via forums

Ben je actief op bepaalde fora die gerelateerd zijn aan jouw podcast? Vraag dan op deze fora of mensen je podcast willen luisteren en een podcast review willen achterlaten. Zeker wanneer je al lang een actief lid bent op een forum is de kans groot dat mensen een review achterlaten. Ben je nog helemaal geen lid van een forum gerelateerd aan jouw podcast? Dat betekend niet dat jij hier geen gebruik van kunt maken. Maak een account aan en plaats gewoon een berichtje op verschillende forums. Niet geschoten is altijd mis!

Als verjaardagscadeautje

VerjaardagscadeautjeOp het eerste gezicht misschien een beetje een vreemd idee, maar vraag mensen een review achter te laten als cadeautje. Ben je binnenkort jarig of heb je een jubileum te vieren? Roep mensen dan op een review achter te laten als soort van cadeautje. Hierbij hoef je niet bang te zijn dat je zelf minder fysieke cadeautjes zult ontvangen, mensen die je anders een cadeautje hadden gegeven zijn vast bereidt je een ‘gratis’ review te geven naast hun oorspronkelijke cadeautje. Je zult dus voornamelijk extra cadeautjes ontvangen van mensen die je anders toch geen cadeautje hadden gegeven. En wees nu eens eerlijk, wat is nou een mooier cadeautje dan een succesvolle podcast!

Beloon reviewers

Een goede manier om meer podcast reviews te krijgen is door het belonen van podcast reviews. Een simpele manier om dit te doen is door af en toe een van de leukste/beste/grappigste reviews op jouw podcast te bespreken in je podcastaflevering. Veel mensen vinden het erg leuk om uitgelicht te worden op een dergelijke manier en dit kan andere mensen motiveren ook een review achter te laten. Hierbij komt kijken dat als je één persoon in het zonnetje zet, je hoogstwaarschijnlijk ook mond-tot-mondreclame krijgt via deze persoon.

Een andere manier om mensen te belonen is door iedereen de je een review geeft een beloning te geven. Dit kan een fysieke beloning zijn, maar aangezien dit al snel erg duur kan worden is een online beloning vaak een goed alternatief. Geef mensen die jouw podcast een review geven een beloning door ze toegang te geven tot een online boek dat je hebt geschreven of een speciale pagina waarop gebruikers handige tips kunnen vinden.

Het nadeel van deze manier van het vergaren van podcast reviews is dat je niet zomaar kunt checken wie wel en wie niet een podcast review heeft achtergelaten. Toch zijn er wel manieren te bedenken waarop je mensen kunt belonen voor het plaatsen van een review. Laat reviewers zichzelf verifiëren door de gebruikersnaam in te vullen waarmee ze een review hebben achtergelaten. Jij kunt dan zelf checken of dit klopt en ze hun beloning toesturen.

Podcast reviews, de conclusie

Met bovenstaande tips kun jij meer reviews krijgen voor je podcast. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat jouw podcast goede content heeft. Een podcast die gewoonweg saai is zal uiteindelijk toch niet veel reviews krijgen, hoe goed je je best ook doet. Heb jij een podcast die wel interessant is? Dan zul je merken dat wanneer je deze tips in de praktijk brengt je meer reviews zult krijgen voor je podcast. Een belangrijk onderdeel hierbij is wel dat als je een constante stroom aan podcast reviews wilt krijgen, je ook een constant zult moeten vragen om reviews. Zorg ervoor dat je hierbij niet te opdringerig wordt door overal en altijd te vragen om reviews, zoek een mooie balans hierin.