Welk podcast genre is mijn podcast?

27 nov Welk podcast genre is mijn podcast?

De belangrijkste tag van je podcast is het genre. Het podcast genre wat jij meegeeft aan je podcast bepaalt waar jij gevonden kunt worden binnen iTunes. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe podcast om te luisteren kiezen als eerste een genre uit om vervolgens te gaan browsen in alle beschikbare podcasts. Eenmaal een podcast genre gekozen is het niet mogelijk om je genre te veranderen. Zorg er dus voor dat je een weloverwogen keuze maakt in welk genre je je podcast plaatst.

Wanneer je in iTunes op zoek gaat naar een nieuwe podcast is het eerste wat je doet een genre kiezen. In iTunes zijn 16 verschillende podcast genres te onderscheiden. Binnen deze 16 genres zijn nog eens 56 sub-genres waar jouw podcast onder kan vallen. Het voordeel van deze sub-genres is dat meteen duidelijk wordt wat er precies wordt bedoelt met het (hoofd-)genre. Een (Engels) overzicht van alle podcast genres en subgenres vind je hier.

Kies je podcast genre

Het uitkiezen van een podcast genre is voor sommige mensen heel erg makkelijk. Heb je bijvoorbeeld een podcast waarin jij de nieuwste films bespreekt? Dan is het genre van jouw podcast overduidelijk TV en Film. Heb je een podcast over je amateurvoetbalclub? Plaats dan je podcast in het subgenre ‘Amateur’ binnen het genre Sport en recreatie.

Hoe makkelijk het voor sommige mensen is om een podcast genre uit te kiezen, hoe moeilijk het is voor anderen. Ook bij mijn eigen podcast liep ik tegen het probleem van een genre uitkiezen aan. Omdat mijn podcast best een specifiek onderwerp heeft (online ondernemen), was het niet gemakkelijk om een podcast genre te vinden dat hier perfect bij aansloot.

Welk podcast genre is mijn podcast?

De eerste keuze die ik moest maken was in welke hoofdgenre mijn podcast past. Veel van de categorieën zoals gezondheid en muziek kon ik direct wegstrepen, maar uit eindelijk bleven er drie genres over, namelijk: Zakelijk, Overheid en organisaties en Technologie.

Mijn podcast overlapt alle drie de genres, maar toch moest ik de beste kiezen…

Om de keuze wat makkelijker te maken ging ik kijken naar welke sub-genres er beschikbaar waren binnen deze drie categorieën. Al snel kwam ik tot de conclusie dat Overheid en Organisaties af zou vallen, de sub-genres (regionaal, nationaal, non-profit en lokaal) paste geen van alle goed bij mijn podcast. Ook de sub-genres van Technologie sloten niet goed aan bij mijn podcast en dus kon ook dit genre afgestreept worden. Het enige genre wat nog overbleef is uiteindelijk ook mijn genre geworden: Zakelijk.

Kies je sub-genre

Na de keuze voor je podcast genre ben je soms al klaar. Niet ieder genre is namelijk onderverdeeld in sub-genres. Het genre voor mijn podcast – zakelijk –  is wel onderverdeeld in verschillende sub-genres. Binnen het genre zakelijk vallen vijf sub-genres: Zakelijk nieuws, Carrières, Beleggen, Management en Marketing en Winkelen.

Op het eerste gezicht leek hier niet echt een goed sub-genre voor mij tussen te zitten, Online Ondernemen is namelijk geen opzichzelfstaand genre helaas. Dan maar weer terug naar het afstrepen van opties die sowieso niet relevant zijn. Beleggen? Nee, daar gaat mijn podcast niet over… Carrières of Winkelen dan misschien? Nope, ook die  kunnen afgeschreven worden. Blijven Zakelijk nieuws en Management en Marketing over.

Aangezien ik in mijn podcast nieuwe ontwikkelingen bespreek vond ik dat mijn podcast ook zeker nieuwswaarde heeft, toch heb ik uiteindelijk niet voor dit onderwerp gekozen. Mensen die geïnteresseerd zijn in mijn podcast zijn namelijk niet per se opzoek naar nieuws, maar naar een nieuwe visie over hoe ze hun bedrijf online mee kunnen laten tellen. Het genre Management en Marketing past daarom beter bij mijn podcast dan Zakelijk nieuws.

En nu jij

Nu je hebt gezien wat het denkproces is geweest achter het kiezen van mijn podcast genre, kun je zelf de keuze gaan maken. Zorg ervoor dat je podcast het juiste genre mee krijgt gestuurd naar iTunes, want dit is erg belangrijk om gevonden te worden in de iTunes Store. Door het simpelweg afstrepen van opties kom je al snel bij een goed genre uit.

Twijfel je tussen twee? Dan kan ik je adviseren om even rond te kijken naar wat de andere podcasts binnen die (sub)genres doen. Vaak kun je hier namelijk uit afleiden hoe andere mensen tegen de genres kijken en zo kun je een beter gewogen keuze maken.

Je weet nu hoe je een weloverwogen keuze kunt maken wat betreft het genre van je podcast.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het uitkiezen van je genre maar kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen jou graag verder! Bekijk verder al onze blogberichten over podcasting wanneer jij meer wilt weten over Podcasting!