Hoe lang moet een podcast aflevering zijn?

24 nov Hoe lang moet een podcast aflevering zijn?

Podcast aflevering, ze zijn er in allerlei soorten en maten. Podcasts met video’s en podcasts met alleen audio; podcasts over games en podcasts over spiritualiteit; podcasts van vijf minuten en podcasts van meer dan een uur. Over dat laatste puntje, de lengte van de podcast, gaat dit artikel. We bespreken de voordelen van een korte en lange podcastaflevering en zetten hiermee alles op een rijtje wat jij jezelf moet afvragen wanneer je de lengte van je podcast gaat bepalen.

Wanneer je de  lengte van je podcast gaat bepalen, bepaal je meteen een aantal belangrijke zaken die invloed hebben op wie er naar jouw podcast luistert. Om je een onderbouwde keuze te laten maken, zetten we hier de voordelen van zowel korte als lange podcasts op een rijtje. Korte podcasts duren over het algemeen niet veel langer dan 15 minuten, lange podcasts verschillen in lengte tussen een half uur en 1 uur.

Voordelen lange podcast aflevering:

  • Met een lange podcast kun je dieper op je onderwerp ingaan. In vijf minuten tijd kun je natuurlijk niet zo veel vertellen als in een uur. Wil je graag dat je een podcast hebt die diep ingaat op de stof die je bespreekt, dan zal je podcast automatisch een wat langere podcast worden.
  • podcast afleveringEen interview is makkelijker in een lange podcast te verwerken. Het is vaak makkelijker om te kiezen voor een lange podcast-aflevering wanneer je iemand gaat interviewen. Met een langer interview kun je namelijk wat beter doorvragen op bepaalde onderwerpen en echt interessante content bieden voor je luisteraars.  Vaak is het ook makkelijker om iemand te overtuigen om zich te laten interviewen wanneer je vertelt dat jij hem of haar meer dan 30 minuten het podium biedt. Veel mensen willen zich namelijk niet graag voor een aflevering van tien minuten voorbereiden op een interview.
  • De druk om nieuwe afleveringen ligt lager bij lange podcast-afleveringen. Wanneer je afleveringen van 50 minuten publiceert, dan verwachten mensen niet dat jij dit iedere dag of week een nieuwe aflevering klaar hebt. Mensen hebben vaak überhaupt toch niet iedere dag de tijd  om 50 minuten lang naar een podcast te luisteren en anders begrijpen de meeste mensen wel dat je niet iedere dag een nieuwe podcast hebt.

Voordelen korte podcast aflevering:

  • Maak kleine specifieke podcastafleveringen. Heb je een korte tip die je graag wil delen met je luisteraars? Een korte podcast aflevering van rond de tien minuten is hier ideaal voor. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in de specifieke tip slaan de podcast simpelweg over en mensen die op zoek zijn naar het onderwerp van je aflevering vinden je podcast vaak ook op andere manieren dan via iTunes (en dus krijg je gemakkelijker nieuwe luisteraars binnen).
  • Je kunt makkelijker inspelen op het nieuws. Een ander voordeel van een korte podcast is dat je makkelijk even vlug kunt inspelen op het nieuws. Lees je ergens online een leuk nieuwtje? Deel het met je podcastluisteraar. In tegenstelling tot een lange podcast aflevering, hoef je voor een korte podcast-aflevering niet zo veel voor te bereiden en dus kun je dezelfde dag nog je nieuwe aflevering online hebben staan.
  • podcast afleveringHet kost minder tijd om op te nemen. Het meest voor de handliggende voordeel van een korte podcast is misschien wel dat het vaak minder tijd kost om op te nemen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen te bedenken wanneer bijvoorbeeld iemand die een kleine podcast-aflevering opneemt constant alles overnieuw wil opnemen, maar over het algemeen kost het opnemen van een aflevering van 10 minuten ook daadwerkelijk 10 minuten. Je kunt dus gemakkelijk tussendoor een aflevering opnemen. Een publicatieschema met meerdere aflevering per week is hierdoor makkelijker te realiseren met een korte podcast dan met een lange podcast.
  • Het kost minder ruimte op je host. Bij de meeste hostingbedrijven waar je je podcast kunt hosten betaal je voor je server ruimte. Een podcast van tien minuten neemt minder ruimte in dan een podcast van 50 minuten en dus kun je misschien wel een kleiner abonnement nemen. Hierbij komt wel kijken dat je misschien wel meer podcasts maakt wanneer je kleine afleveringen maakt en dat je dus alsnog evenveel (of zelfs meer!) ruimte nodig hebt.
  • Lagere drempel om in te stappen.Voor mensen die je podcast nog helemaal niet kennen is het makkelijker om te beginnen met een aflevering van tien minuten dan een aflevering waarvoor ze een uur klaar de tijd moeten nemen. Omdat nieuwe luisteraars nog niet zo’n goed beeld hebben bij jouw podcast is het een grote investering voor deze mensen om een lange podcast te gaan luisteren. Wie weet past de  podcast wel helemaal niet bij hun wensen en moeten ze of een uur lang luisteren of voortijdig stoppen.

Met bovenstaande voordelen hoop ik je een goed beeld gegeven te hebben wat de gevolgen kunnen zijn van de lengte die jij kiest voor je podcast. Houdt in ieder geval altijd je publiek in je achterhoofd wanneer je gaat kiezen wat voor podcast je gaat maken. Heb je publiek dat jouw podcast altijd in de auto opzet? Dan kun je best voor een lange podcast kiezen. Zijn je luisteraars echter mensen die even snel tussendoor op hun mobiel naar jouw podcast luisteren? Vaak zijn korte podcast-afleveringen dan de beste keuze.

Hulp nodig bij het opzetten van een podcast? Kijk dan of onze Podcast Service iets voor jou is! Mocht je nog vragen hebben, neem vrijblijvend contact op.