Podcast Factory Podcast

17 nov Podcast Factory Podcast

Luister hier de eerste aflevering van onze eigen podcast! Hier hoor je onze tips and tricks voor een professionele podcast. Veel luister plezier!

Transcript

[00:00:00] Zijn we business business niet? Lolo Allo, Allo Allo! Stina of Portimão? Kom nou gezellig jongens. 

[00:00:10] Ja, hallo, hallo goed. Ik zit hier dus met Maurits en Rens. Hallo van een podcast factory. Wat leuk. Ja euh wij. We zijn eigenlijk nieuwsgierig hoe een podcast beter kunnen maken he? Jullie hebben al veel podcast gemixt. 

[00:00:30] Ja, absoluut. En veel veel geld. 

[00:00:32] Ja kijk. En uhm, wat zijn de ergste dingen waar jullie tegenaan lopen? Wat kun je een aantal dingen noemen waarvan je denkt nou. Dit moet je niet doen. 

[00:00:42] Tijdens het maken van een podcast ja we uh wat je vaak tegenkomt is het de afstand tot microfoon. Uh, varieert veel. En dat is die komt niet ten gunste van het resultaat. Dus dat is wel. 

[00:00:55] Dat zal lastig zijn. Een paar dingen laten ruimte is één van de grootste problemen, dus mensen zitten in een ruimte die al heel gauw met, klinkt het. Het verschil tussen je woonkamer en je badkamer eigenlijk. En dan? Ja, wat? Wat Maurits net zegt de afstand van de microfoon. Ja, dat klinkt dan een beetje zo. Als ik goed voor de microfoon ga zitten, dan klik ik zelf. Maar als ik mijn hoofd zo draai en ik ben een heel gesprek met iemand aan het voeren en ik doe dit dan. Ja, klinkt het toch veel minder goed. En dan kan je eigenlijk ook niks aan doen. Als podcast mixer. En dat is vaak wel vervelend. Je wilt het beste resultaat behalen. Waarom eigenlijk? Waarom wil je het beste resultaat? Waar is het belangrijk? Ik denk dat het wel belangrijk is. Ik denk dat als een podcast op een. Het maakt ook weer niet zo heel veel uit. Maar en op een gegeven moment gaat de kwaliteit zeg maar afleiden van het verhaal wat je eigenlijk probeert te vertellen. 

[00:01:54] Ja, we waren eigenlijk altijd of wat op. In de eerste paar seconden van Dacca na een podcast luister ik en ik hoor ruimte en ik hoor. Uh, slechte techniek. Daar ervaar ik dat ik naar iets luister wat opgenomen is en op het moment dat iets uhm, helder en clowes is opgenomen. Dan zit iemand naast je en vraag je inderdaad niks over af. Dus je bent meer involved in het gesprek? Ja, precies als je nu zit te luisteren en je denkt van ja, ik ben bezig met een podcast. Uh, waar moet ik beginnen? Nou, er zijn genoeg tips op de site, dus je kan heel veel dingen. Maar waar ik graag van jullie wil weten wat zijn de belangrijkste dingen om de kwaliteit hoog te houden? 

[00:02:35] Ik denk dat als je echt uh, echt graag je podcast beter wil maken. 

[00:02:41] Ik denk dat je dan gewoon een keer een middag een dagje de tijd moet nemen en ga gewoon wat testjes gaan doen. Gewoon kijken wat. Hoe klinkt het als ik in deze raad ga zitten? Hoe klinkt het als ik in deze ruimte ga zitten? Zorgen dat je dat je met een goeie koptelefoon, dat je dat dan terug kan luisteren en Gant beoordelen op kwaliteit? Nou, wat hoor ik nou precies? Uhm, het klinkt veel doffer. Dat klinkt veel feller als ik met mijn hoofd links van de microfoon gehouden klinkt dat als ik iets verder naar achter ga? Hoe klinkt dat dus eigenlijk? Wetenschappelijkheid, een beetje aanpakken en gewoon testjes doen en kijken. Kijken hoe verschillende dingen klinken. 

[00:03:16] Goeie ja. Probeer ook eens gewoon in je eentje is een keer een podcast. Euh gewoon euh ja te oefenen door te oefenen. 

[00:03:25] Kijk hoe je een soloshow kan maken, bijvoorbeeld hoe je dat interessant kan aankleden en wat in. Wat belangrijk is dat dat niet alleen jij het leuk vindt, maar ook andere mensen. 

[00:03:35] Je moet toegevoegde waarde geven aan de mensen om je heen en die gaan daar uiteindelijk luisteren. Jij ga, jij gaat je podcast misschien? Misschien dat je vijf keer het luisteren. Maar ja, dan maak je een podcast voor jezelf. Wat wel prima is. Maar waarom zou je dan gaan distribueren op Spotify en iTunes? Je wil juist dat andere mensen naar geluisterd? Ja dus. B in dat. Dan ga je wel terug meteen naar de kern. Ik weet ik het wel redelijk redelijk. 

[00:04:03] En je hoeft dus niet super dure spellen ook te hebben, want dat is wat mensen vaak denken. Al mijn podcast klinkt niet zo heel goed, want ik heb niet Mike van van drieduizend euro. Ik heb niet het opname apparaat van vijfduizend. 

[00:04:15] Weet je, wat is je favoriete lowbudget usb microfoon? 

[00:04:20] Favorite? Loopt dat je microfoon? Ja, wat is low budget precies? 

[00:04:23] We hebben op de website natuurlijk zurück van 3 uh uh levels van hoe duur kan zijn voor echte Bugge budget en de voorbij 3 ringer C1 C1. Ja probeer wel bijvoorbeeld UCB. Microfoons zijn dan wel de makkelijkste oplossing, maar wij raden wel toch aan om net een iets moeilijkere oplossing te te te nemen. 

[00:04:46] En wat? Wat gewoon een microfoon en een apart opname apparaat is. 

[00:04:50] Hebben jullie wel eens gehoord van die hoofdtelefoons met een met een microfoon eraan? Dan heb je daar ervaring mee. 

[00:04:55] Ja ja ja, die Van Aeken G. Euh uh, heb best wel vaak tot. Cast mee opgenomen op locatie of zo? Ja, je hebt gelijk. Goeie kop telefoon, dus dan kan je gelijk goed beoordelen hoe je podcast klinkt. Ja, je kan je hoofd draaien en de microfoon draait met je mee, dus dan heb je dat probleem van afstand niet meer. Dus je zijn echt ja, die zijn echt gek. 

[00:05:15] Jazeker ja, leuke podcast om dat meteen. Het resultaat daarvan te horen is de Greenpeace podcast, de plastic podcast. En dan kan je meteen horen hoe ze hoe ze klinken. En dat is op een boot opgenomen. Dus dat euh. En dat is niet de hele ideale ruimte, maar wel euh, reliekhouder. Maar ik heb meteen horen hoe dat. Hoe dat is. 

[00:05:34] Nou, dit waren dus erg goeie tips. Als we alles moeten samenvatten ja. 

[00:05:41] De drie grootste fouten n je PMP te hard zetten, waardoor je dus of knipt is dat het jou gewoon te hard de microfoon komt of je heel veel ruis aankijkt. 2. De ruimte. 

[00:05:55] Maar ja, de dat het heel vroeg dat uur. Stel, je staat in een kathedraal en je zingt een liedje. Da dat soort. Dat soort gal, maar bijvoorbeeld ook in je in je woonkamer kantoor galmen als je een heel hoog plafond hebt. 

[00:06:08] Waar je het verschil tussen je badkamer en je woonkamer of een kerk.

[00:06:11] En het is allemaal gecompenseerd door je gordijnen dicht te doen of wat dan ook. 

[00:06:14] Nou bijvoorbeeld ja, of een boek kastje in je in je studeerkamer neerzetten. Dat dat helpt ook al gauw naar een andere ruimte gaan. 

[00:06:22] Ja, ja en nee, daar mag ik geen fout nummer drie. Dan zou ik zeggen dat het een een dat het over serieus wordt, want je bent vaak met een podcast bezig om een boodschap over te brengen. En dan kun je dan zo bloedserieus mee omgaan. En dat er geen glimlach meer aan af kan. En ik denk dat dat je ten alle tijde altijd een beetje zelfreflectie of zelfrelativering in je podcast mag hebben. Hm, waardoor het niet zo dodelijk saai wordt. Ja, oké, dat waren de drie negatieve punten dus nog even. Dus euh, ranches zij te heet opnemen. 

[00:06:56] Te hard maudit zei te grote ruimte waardoor je de ruimte in de microfoon hoort en drie zouden zijn te over geconcentreerd en intussen juist. 

[00:07:07] Wat moeten we dan doen om het leuker te maken? De drie grootste tips. 

[00:07:13] Kijk, mijn tips zijn en experimenteer met alles. 

[00:07:20] Waar we het eigenlijk over hebben gehad? Afstand, Heilaar, microfoon, alles euh. Kijk gewoon hoe het het beste klinkt voor jou door testjes te doen. 

[00:07:29] Ja, speel ook met concept B waarbij je niet meteen vast. Een concept dat je eerste aflevering hebt gedaan. Probeer je concept te verbeteren voor je podcast. Kijk. Wat werkt voor voor jou? Euh. Je kunt u kijken wat anderen ook doen. Maar uiteindelijk moet het voor jou voor jou werken. Dat spel. Dat is belangrijk. De Dimfy die niet met gasten. Of misschien is het helemaal niets. Euh, dat je met gasten zit. En wil je het echt in je eentje doen? Euh ja, beetje daar niet op vast. En voel je vooral vrij om veranderingen door te maken in je podcast. En dat eigenlijk door te evolueren en dat je eigenlijk vooral veel maakt. Want hoe meer je maakt, hoe meer je in Prus creatief proces komt om in een beter concept te creëren en te maken. 

[00:08:14] Probeer jezelf altijd naar een hoger niveau te tillen of samenwerken. 

[00:08:17] Ja, het nummer drie zou ik zeggen. Gebruik muziek of gebruik. Audio buiten de stem. Want als je alleen een stem hoort dan. Dan krijg je daar een verzadiging. En op het moment dat al is maar even muziek. Leukere dingen op Q-Music. 

[00:08:36] Euh, nog heeft het slotwoord. Het spreekt natuurlijk voor zichzelf dat als je een installatie hebt en je weet niet hoe je ermee om moet gaan, dat je altijd even kan bellen met Renze, Maurits en hij voor advies op tv feedback heb. 

[00:08:50] Je zullen luisteren toch laten tot later die dag.