Podcast Factory Podcast

17 nov Podcast Factory Podcast

Luister hier de eerste aflevering van onze eigen podcast! Hier hoor je onze tips and tricks voor een professionele podcast. Veel luister plezier!


Show More

  Transcript:

  [00:00:00] Zijn we al in business of niet? Hallo, hallo, hallo, hallo, ja! Sorry? Is dit nou… of nee… huh? Nee, mn koffie. Nou wat gezellig jongens!

  [00:00:10] Goed, ik zit hier dus met Maurits en Rens. Van de Podcast Factory. Wat leuk. We zijn eigenlijk nieuwsgierig hoe we een podcast beter kunnen maken. Jullie hebben al veel podcast gemixt. 

  [00:00:30] Ja, absoluut. En veel ge-edit. 

  [00:00:32] Kijk. En wat zijn de ergste dingen waar jullie tegenaan lopen? Kun je een aantal dingen noemen waarvan je denkt van nou, dit moet je niet doen tijdens het maken van een podcast? 

  [00:00:42] Wat je vaak tegenkomt is de afstand tot de microfoon, Uh, varieert veel. En dat komt niet ten gunste van het resultaat. Dus dat is wel lastig. 

  [00:00:55] Er zijn een paar dingen inderdaad: Ruimte, is één van de grootste problemen, dus mensen zitten in een ruimte die al heel galmend klinkt. Het verschil tussen je woonkamer en je badkamer eigenlijk. En dan. Ja, wat Maurits net zegt. De afstand van de microfoon. Ja, dat klinkt dan een beetje zo. Als ik goed voor de microfoon ga zitten, dan klik ik zo. Maar als ik mijn hoofd zo draai en ik ben een heel gesprek met iemand aan het voeren en ik doe dit dan ja, klinkt het toch veel minder goed en dan kan je eigenlijk ook niks aan doen als podcast mixer, en dat is vaak wel vervelend. Je wilt het beste resultaat behalen. 

  [00:01:35] Waarom eigenlijk? 

  [00:01:37] Waarom wil je het beste resultaat behalen?

  [00:01:39] Ja, is het belangrijk?

  [00:01:40] Ik denk dat het wel belangrijk is. Ik denk dat als een podcast op een gegev… Het maakt ook weer niet zo heel veel uit, maar op een gegeven moment gaat de kwaliteit afleiden van het verhaal wat je eigenlijk probeert te vertellen. 

  [00:01:54] Wat mij eigenlijk altijd opvalt, is in de eerste paar seconden van dat ik naar een podcast luister en ik hoor ruimte en ik hoor slechte techniek, dan ervaar ik dat ik naar iets luister wat opgenomen is. En op het moment dat iets uhm, helder en close is opgenomen, dan zit iemand naast je en vraag je inderdaad niks over af. Dus je bent meer involved in het gesprek. Als je nu zit te luisteren en je denkt van ja, ik ben bezig met een podcast, waar moet ik beginnen? Nou, er zijn genoeg tips op de site, dus je kan heel veel dingen, maar waar ik graag van jullie wil weten: Wat zijn de belangrijkste dingen om de kwaliteit hoog te houden? 

  [00:02:35] Ik denk dat als je echt graag je podcast beter wil maken, ik denk dat je dan gewoon een keer een middag, een dagje de tijd moet nemen en gewoon wat testjes gaan doen. Gewoon kijken wat. Hoe klinkt het als ik in deze ruimte ga zitten? Hoe klinkt het als ik in deze ruimte ga zitten? Zorgen dat je dat je met een goeie koptelefoon, dat je dat dan terug kan luisteren en gewoon beoordelen op kwaliteit, wat hoor ik nou precies? Dit klinkt veel doffer, dat klinkt veel feller. Als ik met mijn hoofd links van de microfoon gehouden klinkt dat als ik iets verder naar achter ga, hoe klinkt dat? Dus eigenlijk wetenschappelijk het een beetje aanpakken en gewoon testjes doen en kijken, kijken hoe verschillende dingen klinken. 

  [00:03:16] Goeie ja. Probeer ook eens gewoon in je eentje is een keer een podcast te oefenen. Kijk hoe je een soloshow kan maken bijvoorbeeld, hoe je dat interessant kan aankleden, en wat belangrijk is dat niet alleen jij het leuk vindt, maar ook andere mensen. Je moet toegevoegde waarde geven aan de mensen om je heen en die gaan daar uiteindelijk luisteren. Jij ga, jij gaat je podcast misschien? Misschien dat je vijf keer gaat luisteren. Maar ja, dan maak je een podcast voor jezelf, wat prima is. Maar waarom zou je dan gaan distribueren op Spotify en iTunes? Je wil juist dat andere mensen ernaar gaan luisteren. Dus dan ga je wel terug meteen naar de kern. Ik weet ik dwaal redelijk af nu. Valt mee

  [00:04:03] En je hoeft dus niet super dure spullen ook te hebben, want dat is wat mensen vaak denken. Mijn podcast klinkt niet zo heel goed, want ik heb niet die microfoon van drieduizend euro. Ik heb niet het opname apparaat van vijfduizend, weet je. 

  [00:04:15] En wat is je favoriete lowbudget microfoon? 

  [00:04:20] Favoriete low budget microfoon, ja wat is low budget precies? We hebben op de website natuurlijk soort van 3 levels van hoe duur het kan zijn.

  [00:04:29]Voor echte “budget” budget hadden we volgens mij: de Behringer C1. Ja, C1. Probeer wel, bijvoorbeeld USB microfoons zijn dan wel de makkelijkste oplossing, maar wij raden wel toch aan om net een iets moeilijkere oplossing te nemen en wat gewoon een microfoon en een apart opname apparaat is. 

  [00:04:50] Hebben jullie wel eens gehoord van die hoofdtelefoons met een microfoon eraan? Hebben jullie daar ervaring mee? 

  [00:04:55] Ja ja, die van AKG, hebben we best wel vaak podcasts mee opgenomen op locatie of zo? Ja, je hebt gelijk een goeie kop telefoon, dus dan kan je gelijk goed beoordelen hoe je podcast klinkt. Je kan je hoofd draaien en de microfoon draait met je mee, dus dan heb je dat probleem van afstand niet meer. Dus die zijn echt ja, die zijn echt te gek. 

  [00:05:15] Een leuke podcast om meteen het resultaat daarvan te horen is de Greenpeace podcast, de plastic podcast. En dan kan je meteen horen hoe ze klinken. En dat is op een boot opgenomen. Dus dat euh, dat is niet een hele ideale ruimte, maar wel een redelijke ruimte, maar dan kan je meteen horen hoe dat is. 

  [00:05:34] Nou, dit waren dus goeie tips. Als we alles moeten samenvatten, ja. 

  [00:05:41] De drie grootste fouten:

  [00:05:45] 1. Je Pre Amp te hard zetten, waardoor je dus of clipped, dus dat het signaal gewoon te hard de microfoon in komt of je heel veel ruis. 

  [00:05:53] 2. De ruimte. Maar ja, de dat het heel erg galmt. Stel, je staat in een kathedraal en je zingt een liedje, dat soort galm, maar bijvoorbeeld ook in je in je woonkamer kan het heel erg galmen als je een heel hoog plafond hebt. 

  [00:06:08] Er zit verschil tussen je badkamer en je woonkamer of een kerk en een supermarkt.

  [00:06:11] En dat kan je dan compenseren door je gordijnen dicht te doen of wat dan ook. 

  [00:06:14] Nou bijvoorbeeld, ja. Of een boekenkast in je studeerkamer neerzetten. Dat dat helpt ook al heel erg.

  [00:06:20] Of naar een andere ruimte gaan.

  [00:06:23] Nou, dan mag ik fout nummer drie; Dan zou ik zeggen dat het over-serieus wordt, want je bent vaak met een podcast bezig om een boodschap over te brengen, en dan kun je dan zo bloedserieus mee omgaan. En dat er geen glimlach meer aan af kan. En ik denk dat dat je ten alle tijde altijd een beetje zelfreflectie of een zelfrelativering in je podcast mag hebben. Hm, waardoor het niet zo dodelijk saai wordt.

  [00:06:50] Oké dat waren de drie negatieve punten, dus nog even, Rens jij zei, te heet opnemen, te hard. 

  [00:06:56] Maurits zei; te grote ruimte, waardoor je de ruimte in de microfoon hoort, en drie zou dan zijn, te over geconcentreerd en te serieus. 

  [00:07:07] Wat moeten we dan doen om het leuker te maken? De drie grootste tips. 

  [00:07:13] Mijn tips zou zijn: experimenteer met alles, waar we het eigenlijk over hebben gehad.  

  [00:07:20] Afstand naar de microfoon, alles. Kijk gewoon hoe het het beste klinkt voor jou, door testjes te doen. 

  [00:07:29] Ja, speel ook met het concept, bijt je niet meteen vast in een concept dat je de eerste aflevering hebt gedaan. Probeer je concept te verbeteren van je podcast. Kijk wat werkt voor jou. Je kan natuurlijk kijken wat anderen ook doen, maar uiteindelijk moet het voor jou werken, Dat is belangrijk. De Dynamiek met gasten, of misschien is het helemaal niets dat je met gasten zit en wil je het echt in je eentje doen. Bijt je daar niet op vast en voel je vooral vrij om veranderingen door te maken in je podcast. En dat eigenlijk door te evolueren en dat je eigenlijk vooral veel maakt want, hoe meer je maakt, hoe meer je in een creatief proces komt om een beter concept te creëren en te maken. 

  [00:08:14] Probeer jezelf altijd naar een hoger niveau te tillen bedoel je?

  [00:08:17] Tip nummer drie zou ik zeggen; Gebruik muziek. Of gebruik audio buiten de stem, Want als je alleen een stem hoort dan krijg je daar een verzadiging. En op het moment, al is het maar even, muziek. Leukt dingen op. 

   [00:08:32] Cue music!

   [00:08:36] Nog heeft het slotwoord. Het spreekt natuurlijk voor zichzelf dat als je een installatie hebt en je weet niet hoe je ermee om moet gaan, dat je altijd even kan bellen met Rens en Maurits. En voor adviezen of feedback. En eventjes willen luisteren.

  [00:08:52] Tot later!