Podcast Productie

09 aug Podcast Productie

Bij het maken van een podcast komt veel kijken, het opnemen van een aflevering, het bewerken van een aflevering en het uiteindelijke uploaden. In dit artikel gaan we in op het bewerken van een podcast aflevering, de podcast productie. Let op: we gaan er hier dus vanuit dat je de bestanden van de opnames al paraat hebt.

Installeer Audacity

Audacity is het programma waarmee jij je podcast kunt gaan bewerken. Op de website van Audacity kun je het programma gratis downloaden. Open het gedownloade bestand en volg de instructies, Audacity zal installeren.

Importeer je geluidsbestanden

Open het zojuist geïnstalleerde Audacity en ga in het menu naar Bestand → Importeren → Audio. Een nieuw venster opent zich en vanuit daar kun je de juiste bestanden selecteren die je wil gebruiken voor je podcast aflevering. Herhaal dit proces voor alle bestanden die je nodig hebt. Maar wat misschien wel veel makkelijker is, is om de juiste bestanden naar audacity toe te slepen, dan heb je bovenstaande uitleg helemaal niet nodig.

Tip: als je je Audacity overzichtelijk wil houden, importeer dan je bestanden in de volgorde waarvan je de bestanden nodig hebt in je podcast (eerste je intro, op het einde je outro, etc.) of organiseer ze op het pijltje helemaal bovenaan het menu van het spoor te klikken en daar op de spoor-verplaats knoppen te klikken.

Podcast productie - knippenNu gaat het eerste echte bewerken beginnen. Knip je bestanden op het juiste formaat. Vaak zijn de eerste en laatste secondes/minuten van een opname niet bedoelt voor je uiteindelijke podcast. Knip deze weg door met de selectie-tool het gedeelte te selecteren wat je niet meer nodig hebt en druk op ‘Delete’ of ‘Backspace’. Doe dit voor ieder bestand waarin geknipt moet worden.

Time je bestanden

Nu je al je opnames hebt geïmporteerd en geknipt is het tijd om de bestanden in de juiste volgorde te plaatsen. Dit doe je door de ‘Tijd-verschuiven’-tool te selecteren. Vervolgens klik je op de opname die je wilt verplaatsen, en zonder dat je de muis loslaat sleep je het bestand naar de juiste tijd toe. Doe dit voor ieder bestand en voilá, je podcast aflevering is eigenlijk al klaar!

Podcast productie - SlepenPodcast productie

Nu je bovenstaande podcast productie proces ziet, denk je misschien: ‘Goh, een podcast bewerken is eigenlijk ook niet lastig!’ En daar heb je vaak gelijk in. In principe hoeft een podcast bewerken niet zo lastig te zijn! Toch gaat er stiekem vaak veel meer tijd zitten in dit proces gedeelte dan je hoopt doordat je hier en daar nog wat extra wilt bewerken, het geluid wil verbeteren, de echo wilt verwijderen of je hebt bijvoorbeeld problemen met opnames die niet goed synchroon lopen.

Wil je professionele hulp? Wij helpen je bij jouw podcast productie!