9 podcast stemgeluid tips

22 feb 9 podcast stemgeluid tips

Aan de basis van je podcast staat natuurlijk jouw stem. Mensen herkennen jouw podcast omdat ze jou iedere aflevering horen en bouwen een band op met jouw stem. De manier waarop jij jouw stem gebruikt is daarom ook heel belangrijk. Hieronder vind je een lijstje met 9 tips hoe jij jouw stemgeluid kan perfectioneren tot het ultieme podcast stemgeluid.

1.Spreek vol zelfvertrouwen:

De belangrijkste tip die zeker geldt voor beginnende podcasters is dat spreken met zelfvertrouwen super goed is voor je opnames. Een luisteraar merkt het vaak snel wanneer jij geen vertrouwen hebt in jezelf. Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag barsten van zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk om gewoon veel te blijven inspreken. Hoe meer opnames jij uitvoert, hoe beter je zult worden en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Blijf oefenen!

2. Praat positief:

Praat positief. Hierbij gaat het niet alleen om een positieve inhoud van je boodschap, maar vooral over hoe je de boodschap brengt. Je kunt heel depressief praten over hoe je eerste bedrijf failliet is gegaan, maar je kunt ook met een positieve blik kijken naar de waardevolle levensles. Hiervoor hoef je niet per se andere woorden te gebruiken, intonatie kan wonderen verrichten.

3. Let op je volume

Praat niet te hard, praat niet te zacht. Logisch toch? Toch is dit een kwestie waar veel sprekers moeite mee hebben. Praat je te zacht dan lijk je onzeker en angstig. Praat je echter te hard dan kom je ook onzeker over, alsof je bevestiging zoekt. Probeer een volume te vinden dat een goede balans is tussen goed verstaanbaar en niet schreeuwerig. Het volume van je podcast stemgeluid is erg belangrijk, hier mag je extra aandacht aan bested!

4. Praat rustigpodcast stemgeluid

Veel mensen die geen ster zijn in het geven van presentaties praten te snel. Doordat deze mensen angstig zijn, letten ze niet op het tempo waarmee ze praten en ratelen ze zo een verhaal van 30 minuten binnen 20 minuten weg. Onverstaanbaar natuurlijk.

Rustig praten in een podcast is ook erg belangrijk. Veel mensen die een podcast luisteren, luisteren de podcast terwijl ze iets anders aan het doen zijn (auto rijden, computeren, etc) en daarom is niet de volledige aandacht van de luisteraar bij de podcast. Rustig praten geeft mensen de mogelijkheid om de informatie die ze binnen krijgen te verwerken.

5. Gebruik pauzes

Wanneer je begint met podcasten zul je misschien het liefst zo min mogelijk stiltes horen in je podcast. ”Mensen luisteren naar een podcast, niet naar stiltes” denk je. Echter, de stiltes helpen je luisteraars om je podcast beter te begrijpen en met een pauze kun je belangrijke dingen benadrukken. Je houdt luisteraars geboeid door niet constant op één niveau te praten.

Bonus tip: bij een interview is het gebruik van stiltes ook waardevol. Op het moment dat jij als interviewer een stilte laat vallen, zal jouw gast deze stilte vaak opvullen, waardoor hij waarschijnlijk nog dieper op een onderwerp in gaat, daar zit het echte goud!

6. Let op je ademhaling

Haastig ademhalen leidt tot haastig praten wat weer leidt tot een onzekere uitstraling. Door op je ademhaling te letten kun je dus in een keer een hele hoop slagen slaan in de richting van een beter podcast stemgeluid.

Ademhaling podcast

Wat goed werkt om de rust in je adem terug te krijgen is door jezelf te verplichten af en toe een diepe adem te halen. Als je spanning in je lichaam hebt, dan voel je tijdens zo’n ademhaling de spanning zitten. Raak hierdoor niet verder in paniek maar ben juist blij dat je weet dat er spanning in je lichaam zit tijdens het presenteren. Nu je weet dat je spanning hebt, kun je er aan werken om deze spanning te verminderen.

7. Leg emotie in je stem

In tip 2 vertelde ik je dat je altijd positief moet zijn in je podcast. Toch is dit niet helemaal waar. Het is namelijk goed om emotie in je stem en verhaal te leggen. Soms mag je best laten merken dat iets niet fijn was. Waarom dan toch tip 2 vraag je jezelf misschien af? Omdat het goed is niet te lang in negatieve emoties te blijven hangen, daar wordt je luisteraar namelijk ook ongelukkig van.

8. Vraag om feedback

Iedere stem is uniek. Hierdoor zijn er erg mooie stemmen, maar ook stemgeluiden die wat minder prettig zijn om naar te luisteren. Je eigen stem klinkt altijd vreemd als je deze terug luistert vanaf een opname. Het is daarom goed om feedback te vragen van andere mensen over jouw stemgeluid. Andere mensen kunnen soms snel opmerken hoe jij jouw stem kunt verbeteren (praat langzamer, praat wat zachter, praat minder monotoon, etc). Natuurlijk kun je ook altijd langs de specialist als je je podcast stemgeluid wilt verbeteren. Een logopedist kan je hierbij helpen.

9. Vergeet dit alles weer

Mooi, je bent zover gekomen dat je de laatste tip van dit artikel hebt gehaald. Nu vraag ik je om alles te vergeten wat je zojuist hebt geleerd. Je stem veranderen is niet makkelijk en te geforceerd bezig zijn met het aanpassen van je stem is vaak alleen maar slecht voor het geluid dat je produceert. Alles wat je in dit artikel hebt gelezen is iets om in het achterhoofd te houden maar niet iets waar je actief mee bezig moet zijn.

Podcast stemgeluid

Je podcast stemgeluid verbeteren is niet iets wat je zomaar doet, dit is een proces dat erg lang kan duren. Mijn tip is dat je ieder kwartaal een keer een opname van jezelf van het vorige kwartaal beluisterd en je focust op wat jij kunt verbeteren in je stem. Pak deze lijst erbij en check op welke punten je goed bezig bent en welke puntjes nog wat aandacht nodig hebben. Verbeteren kost tijd, maar het is de tijd waard!

http://www.podcastinghacks.com/speaking-and-voice-tips-for-podcasters/